28.03.2018 07:32
ZAGREB, 27. ožujka 2018. (Hina), Stečajni upravitelj Fimi medije podnio je izvješće u kojem se u idućem razdoblju predlaže unovčenje imovine i prodaja automobila u vlasništvu te marketinške agencije, sinonima političke korupcije u Hrvatskoj nakon optužbi da se preko nje, u vrijeme premijera Ive Sanadera, punio HDZ-ov crni fond, ali i džepovi stranačkih dužnosnika.
Kako se ističe u izvješću, Fimi media ima imovinu, ali nema uvjeta za nastavak poslovanja. Stečajni upravitelj je utvrdio da imovinu te tvrtke čine pokretnine, odnosno vozila, tražbine Fimi medije o kojima se još vode postupci, ali i čak 11,8 milijuna kuna koji su na računu Županijskog suda položeni kao jamčevina u kaznenom postupku u slučaju Fimi media.

Kao imovina Fimi medije koja bi se mogla unovčiti u najkraćem roku, navode se pokretnine, odnosno automobili BMW 320d iz 2008. procijenjene vrijednosti nešto veće od 90.000 kuna i Škoda Octavia combi iz iste godine procijenjena na gotovo 40.000 kuna.

Ističe se i kako državi kao razlučnom vjerovniku Fimi medije treba omogućiti da se očituje o načinu unovčenja tih vozila, a predlaže se da se ti automobili unovče slobodnom pogodbom jer odluku o tome nije ovlaštena donositi skupština vjerovnika.

Stečajni upravitelj predlaže i da se preuzmu postupci Fimi medije protiv Hrvatskih autocesta i Podravke od kojih se potražuje više stotina tisuća kuna, a kojima po žalbi, odnosno reviziji odlučuju Visoki trgovački sud i Vrhovni sud.

U izvješću se podsjeća i kako je rješenjem Županijskog suda iz listopada 2016. bio odbijen prijedlog Fimi medije za vraćanjem jamčevine od 11,8 milijuna kuna položene zbog kaznenog postupka te da je i Vrhovni sud potvrdio to rješenje.No, navodi se i kako u slučaju da ''otpadne'' temelj po kojemu je određena ta mjera, odnosno da prestane potreba za jamčevinom, tih 11,8 milijuna kuna bi se moglo vratiti na račun Fimi medije.

Izvješće stečajnog upravitelja Ante Dragičevića uslijedilo je nakon što je krajem siječnja prethodno imenovani Goran Jujnović Lučić zatražio i dobio razrješenje od dužnosti navodeći kao razlog ''preopterećenost drugim otvorenim stečajnim postupcima što predstavlja prepreku za vođenje i ovog stečajnog postupka'' te navodeći objektivnu nemogućnost poštivanja zakonskih rokova propisanih za unovčenje imovine dužnika i namirenje vjerovnika.

Trgovački sud je odlučujući o tome naveo i da nema promjena u zakazivanju ročišta na kojem bi se vjerovnici, ali i Nevenka Jurak kao zastupnica te tvrtke, 11. travnja trebali očitovati o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka. Odluka Trgovačkog suda uslijedila je nakon prijedloga Financijske agencije (Fina) iz ožujka 2016. kojim se predlaže "otvaranje stečajnog postupka zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 1842 dana i u ukupnom iznosu od 8,45 milijuna kuna".

Kako se navodilo u prijedlogu Fine, Fimi media ima samo jednog zaposlenika i u Sberbanci oročen novac na dva računa. Osim toga, u prijedlogu za otvaranje stečaja stoji da Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini tog dužnika.

Nevenka Jurak je na ročištu u prethodnom postupku priznala postojanje stečajnog razloga - nesposobnost za plaćanje te je navela da Fimi media ima imovinu i to potraživanje temeljem pravomoćne i ovršne presude Trgovačkog suda u Bjelovaru u iznosu od oko 310.000 kuna čime se mogu i namiriti troškovi stečajnog postupka.

Fimi media kao društvo s ograničenom odgovornošću za marketing, trgovinu i usluge osnovana je u siječnju 2001. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a kao osnivač i direktor u sudskom registru navedena je Nevenka Jurak. Kada su u ožujku 2014. Sanader i njegova bivša stranka nepravomoćno osuđeni za korupciju u slučaju Fimi media, istoimena marketinška agencija ukinuta je kao pravna osoba.

No, kako je tu presudu srušio Vrhovni sud Fimi medija je "preživjela" pa joj se sudi u ponovljenom postupku na zagrebačkom Županijskom sudu, zajedno s Nevenkom Jurak, Sanaderom, HDZ-om i ostalima. Prema presudi iz 2014. koja nije potvrđena Fimi media je državi trebala vratiti čak 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.