22.03.2018 07:30
ZAGREB, 21. ožujka 2018. (Hina), Stečajni upravitelj Film distribucije d.o.o u stečaju, tvrtke čiji je osnivač Jadran film u vlasništvu Vinka Grubišića, podnio je izvješće u kojem se ističe da će oglasiti zaključak o ponovnoj prodaji tri zgrade i dvorišta u kompleksu Jadran filma u zagrebačkoj Dubravi procijenjenih na 8,5 milijuna kuna nakon što su brisana založna prava vjerovnika nad tim nekretnina.
U izvješću stoji da je stečajni upravitelj od Hrvatske poštanske banke dobio brisovna očitovanja kako bi se brisale zabilježbe po kreditima u iznosu od ukupno 6,6 milijuna kuna i 410.000 eura. No, i nakon toga se u izvješću navodi kako će se po donesenom zaključku o prodaji nekretnina u vlasništvu Film distribucije oglasiti zaključak o prodaji nekretnine usmenom dražbom.

Izvješće stečajnog upravitelja podneseno je nakon što je Trgovački sud, a na zahtjev razlučnog vjerovnika, odgodio za 17. siječnja zakazanu javnu dražbu.

U tom se sudskom zaključku nije navodilo na zahtjev kojeg razlučnog vjerovnika je bila odgođena javna dražba, a nije bio ni naveden termin zakazivanja nove dražbe. Odgoda je uslijedila nakon u prosincu objavljene prodaje dijela zgrada i nekretnine u sklopu kompleksa Jadran filma u zagrebačkoj Dubravi po načelu ''viđeno-kupljeno''.

Zakazanoj dražbi mogli su pristupiti samo zainteresirani kupci koji su tri dana prije dražbe uplatili 100.000 kuna, a razlučni vjerovnici Film distribucije d.o.o. bili su pozvani da na vlastiti trošak prodaju nekretnina objave u medijima.

Poziv na javnu dražbi uslijedio je nakon izvješća stečajnog upravitelja Film distribucije u kojem se ističe da je na navedim nekretninama upisano više zabilježbi Hrvatske poštanske banke u ukupnom iznosu od oko osam milijuna kuna, ali i zabilježba Dinke Grubišić od 2,5 milijuna kuna.

Vinko Grubišić je, nakon objave vijesti o zakazanoj javnoj dražbi, u medijima isticao kako je u tvrtki-kćeri, oko ''dva do tri posto njihova ukupnog kapitala'' te da nikako nije riječ o stečaju Jadran filma. Kazao je i da će tu tvrtku spasiti, odnosno kako razmatra što je ekonomski isplativije, ali i da će ''sigurno naći rješenje''. Film distribucija je osnovana 2004. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, osnivač joj je Jadran film.

Stečajni postupak te tvrtke, kojoj je kao prvi predmet poslovanja navedeno upravljanje nekretninama, bio je otvoren u svibnju prošle godine zbog duga od oko 1,7 milijuna kuna, a prema posljednje predanim informacijama o poslovanju prošlu je godinu završila bez prijavljenih prihoda i s 225.000 kuna gubitka, značajno manje od gubitka u 2015. koji je iznosio čak 4,3 milijuna kuna.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.