21.03.2018 07:30
ZAGREB, 20. ožujka 2018. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu na ročištu održanom u utorak utvrdio je tražbine vjerovnika Tenis centra Ive Majoli d.o.o. u stečaju, tvrtke proslavljene hrvatske tenisačice, u ukupnom iznosu od preko 73 milijuna kuna među kojima je najveće utvrđeno potraživanje tvrtke Kermas energija poduzetnika Nenada Končara u iznosu od 63,5 milijuna kuna.
Među utvrđenim tražbinama vjerovnika drugog višeg isplatnog reda je i potraživanje Ive Majoli od 8,9 milijuna kuna i to na temelju ugovora o zajmu iz siječnja 2008. sklopljenog na deset godina.Osim utvrđenih tražbina, na izvještajnom su ročištu vjerovnici donijeli odluku o razrješenju stečajnog upravitelja Davora Bišćana i imenovanju nove stečajne upraviteljice Davorke Huljev i to na prijedlog zastupnika Kermas energije. Kako se navodi u tom prijedlogu, dosadašnji stečajni upravitelj, između ostaloga, nije doveo u red očevidnik knjigovodstvenih podataka te predložio način unovčenja imovine Tenis centra Ive Majoli.

Osim toga, zastupnici Kermas energije su dva tjedna prije ročišta od stečajnog upravitelja tražili da se u u tablicu prijavljenih tražbina drugog višeg isplatnog reda uvrsti njihovo potraživanje od čak 63,5 milijuna kuna. Kako se isticalo u dopisu sada razriješenom stečajnom upravitelju, Kermas energija je krajem siječnja svoje potraživanje prijavila u zakonskom roku i na propisanom obrascu, ali nije uvrštena u grupu vjerovnika drugog višeg isplatnog reda. Zastupnici Končarove tvrtke ističu i da se njihovo potraživanje temelji na ovršnoj ispravi.

Utvrđivanje tražbina vjerovnika uslijedilo je nakon nedavno objavljenog izvješća stečajnog upravitelja u kojem se navodi kako je ta tvrtka i prošle godine imala više od 570.000 kuna gubitka iako je Nenad Končar, sin jednog od najbogatijih Hrvata Danka Končara, pretprošle godine uplatio 37, 8 milijuna kuna i podmirio dugove Ive Majoli.

Stoga, stečajni je upravitelj podnio prijedlog odluka među kojima se ističe obustavljanje poslovanja Tenis centra Ive Majoli d.o.o, prihvaćanje njegova izvješća o financijskom i gospodarskom stanju, ali i prodavanje nekretnina tog stečajnog dužnika - zgrade, tenis igrališta, parkirališta i dvorišta u elitnoj Jurjevskoj ulici na zagrebačkom Cmroku.

Izvješće stečajnog upravitelja uslijedilo je nakon ročišta u prosincu prošle godine na kojem je zastupnik i bivši direktor te tvrtke Drago Majoli, brat tenisačice Ive Majoli, izjavio kako se ne protivi prijedlozima za otvaranje stečajnog postupka koji su krajem ožujka podnijeli vlasnica jednog zagrebačkog kozmetičkog salona, ali i sam dužnik.

Stečaj Tenis centra Ive Majoli uslijedio je gotovo točno godinu dana nakon obustave prethodno pokrenutog stečajnog postupka na ročištu održanom 16. prosinca 2016. nakon čega se saznalo da je Končar uplatio 37,8 milijuna kuna i podmirio dugove tenisačicine tvrtke.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.