07.02.2018 11:50
ZAGREB, 7. veljače 2018. (Hina), Stečajni upravitelj Niva nekretnine d.o.o, tvrtke u sklopu Nive d.d. koju je vodio bivši hrvatski premijer Nikica Valentić, podnio je izvješće u kojem se navodi kako je ta tvrtka u blokadi 445 dana zbog duga od oko 340.000 kuna te da nema nikakvu imovinu koja bi ušla u stečajnu masu.
U izvješću se predlaže da nadležni Trgovački sud pozove zainteresirane za pokretanje stečajnog postupka da u zakonskom roku uplate predujam za namirenje troškova prethodnog i otvorenog postupka. Ne odazovu li se osobe koje imaju taj pravni interes, sudu se predlaže donošenje rješenja o istovremenom otvaranju i zaključenju stečajnog postupka.

Izvješće stečajnog upravitelja uslijedilo je nakon što je Trgovački sud u Osijeku sredinom siječnja donio rješenje o otvaranju prethodnog stečajnog postupka nad Niva nekretninama d.o.o i to prema prijedlogu direktora Niva nekretnine d.o.o Vjekoslava Pavkovića.

Kao stečajni razlog navedene su neizvršene osnove za plaćanje te tvrtke u razdoblju duljem od 60 dana, ali iznos duga nije bio naveden.

Niva nekretnine osnovana je 2010. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a kao jedini osnivač naveden je Niva inženjering, tvrtka u sklopu holdinga Niva d.d. Pokretanje stečaja Niva nekretnine d.o.o uslijedilo je nakon sudskog oglasa u listopadu prošle godine kojim su se pozivali vjerovnici Nive d.d. da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s evidentiranim dugom od oko 1,35 milijuna kuna.

Tvrtka je registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima bila je osnovana 1995., sjedište je u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, a temeljni kapital joj je 120.000 kuna. Prema računu dobiti i gubitka za 2016. predanog Fini, ta je tvrtka imala više od 36 milijuna kuna gubitka. Kako se navodilo u konsolidiranom godišnjem financijskom izvještaju, ovisna društva o Nivi d.d. su Niva inženjering u stečaju, Črnomerec centar u predstečaju, Niva nekretnine, SK-735 i Niva Servis, s time da su udjeli u društvu SK-735 i Črnomerec centar prodani u lipnju, odnosno travnju pretprošle godine.

Kako se, pak, navodi u izvješću stečajnog upravitelja, Niva nekretnine imaju potraživanja od dužnika, ovisnih ili povezanih tvrtki Niva d.d., Niva inžinjering i Niva konzalting u ukupnom iznosu od 8, 3 milijuna kuna. Većina tražbina nije utvrđena jer nije bila ni prijavljena u stečajnom ili predstečajnom postupku tih tvrtki registriranih na istoj adresi u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici.

Stečajni upravitelj ističe kako te tražbine prema tvrtkama u sklopu Nive d.d. nisu osigurane nikakvim založnim pravima te ih smatra nenaplativim.Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d.od 1997. do 2011. a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.