02.02.2018 07:20
ZAGREB, 30. siječnja 2018. (Hina), Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su u nastavku sjednice većinom glasova prihvatili odluku o prestanku društva, promjeni tvrtke i imenovanju likvidatora trgovačkog društva Terme Zagreb d.o.o., tvrtke koju je Grad osnovao u podjednakom udjelu s Inom radi realizacije projekta Termalnog kupališta Zagreb, no iz Gradske uprave najavili su da projekt, unatoč tome ide i dalje.
Za tu odluku glasala su 24 zastupnika, protiv četiri, a 13 ih je bilo suzdržano.Trgovačko društvo Terme Zagreb gasi se jer nije ostvarena poslovna svrha utvrđena osnivanjem, ističe se u obrazloženju Grada.Pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić kazala je da se od projekta Termalnog kupališta Zagreb ne odustaje te da je Grad napravio studiju, istraživanje tržišta i napravio koncept.

Istaknula je da je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta raspisalo natječaj za dodatno istraživanje geotermalne vode radi davanja koncesije za eksploataciju, a posao je dodijeljen tvrtki GPC Instrumentation Process.

Jozić: Zagreb će određivati uvjete pod kojima će dati koncesiju

"Zagreb nije izgubio, imamo zemlju i mi ćemo određivati uvjete pod kojima ćemo dati koncesiju", kazala je Jozić.

Projekt Termalnog kupališta Zagreb planiran je kao sportsko-rekreacijska zona u Novom Zagrebu na lokaciji zapadno od nedovršene Sveučilišne bolnice Zagreb, u Blatu. Ina je trebala biti vlasnik bušotina, a Zagreb trebao dati zemlju jer se veći dio eksploatacijskog polja od 54 četvorna kilometra nalazio na njegovu zemljištu, a dio na zemljištu Zagrebačke županije.

Rješenjem Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva iz srpnja 2011. odobren je prijenos eksploatacijskog polja GTP-a Zagreb s Ine na Terme, koje su trebale ishoditi koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina do kraja 2012., navodi Grad u obrazloženju odluke o prestanku trgovačkog društva Terme Zagreb d.o.o.Do toga nije došlo zbog toga što neke parcele koje je trebalo unijeti u vlasništvo nisu bile u vlasništvu Grada, vodili su se sudski sporovi, pa se nije mogla ni ishoditi koncesija, a nakon toga je pravo na eksploataciju po sili zakona prešlo na Republiku Hrvatsku.

Zagreb je u prosincu 2013. iskazao interes za preuzimanje Ininog udjela u trgovačkom društvu Terme Zagreb te je u rujnu 2014. potpisan memorandum kojim je definirana daljnja međusobna suradnja.Prema obrazloženju Grada, Ina nije dostavila ponudu za prodaju udjela, niti ponudu za prodaju bušotina na GTP Zagreb, već je u travnju 2016. dostavila obavijest da imovina vezana uz bušotine na GTP Zagreb nije više u njenom vlasništvu.

Grad za poslovanje društva isplatio skoro dva milijuna kuna, Ina tri milijuna kunaU Gradu smatraju da je tim potezom Ina izgubila interes za eksploataciju geotermalne vode i za postojanje Termi.

Ina je lani u prosincu donijela odluku o pokretanju likvidacije Termi Zagreb, a konačnu odluku o pokretanju postupka likvidacije i imenovanju likvidatora donijet će Skupština Termi nakon ishođenja odluka Ine i Grada.Grad je 2009. za poslovanje Termi isplatio 1,25 milijuna kuna, a do 2017. iz proračuna je isplatio još 700.000 kuna.

Ina je u osam godina u Terme uplatila tri milijuna kuna, od čega 1,75 milijuna kuna kratkoročnog zajma.Ina je svoja potraživanja u iznosu od 2,45 milijuna kuna prema Termama s naslova kratkoročnog zajma i kamata, najma poslovnog prostora i informatičke opreme otpisala u prosincu 2013.

Terme Zagreb pokazuju do čega može dovesti neodgovornost javnog sektora"Terme Zagreb pokazuju do čega može dovesti neodgovornost javnog sektora. Moglo se napraviti čudo, a nije se napravilo ništa, potrošeni su dodatni novci, a propuštena je i prilika za zapošljavanjem ljudi.

Bojim se da ćemo likvidirati firmu, ali ne i problem. Pitanje je što će dalje biti s resursom", kazala je u ime Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a Sandra Švaljek. Očekuje, kaže, da će sve biti odrađeno na netranparentan način.

"Pojavljuje se fantomska firma, ne znamo ništa o tome, proći će vrijeme, potrošit će se novac", kazala je Švaljek."Situacija u kojoj će tvrtka koja ima pravo na istraživanja, a na kraju će, prema napisima u medijima, imati i pravo na koncesiju, je štetan posao za Zagreb", poručio je u ime Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević.

Ne želi, kaže, da se ulazi u javno-privatno partnerstvo, a da to bude na štetu Zagrebu."Nema drugog izlaza osim likvidirati nešto što nije dobro", ustvrdio je u ime Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, predsjednik Skupštine Andrija Mikulić. Pitanje je, dodao je, gdje su novci koji su uloženi u to.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.