01.02.2018 07:34
ZAGREB, 31. siječnja 2018. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu odbio je zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka nad Jadran film produkcijom, tvrtkom za proizvodnju filma i trgovinu kojoj je direktor Vinko Grubišić, navodeći kako je dug od oko 35.000 kuna utvrđen u kolovozu 2017. ipak plaćen sredinom ovog mjeseca.
Prijedlog za provedbu skraćenog stečajnog postupka u kolovozu prošle godine podnijela je Financijska agencija (Fina) navodeći da je na dan 8. kolovoza 2017. dužnik imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 35.697 kuna te da Jadran film produkcija nema zaposlenih.

Sud je na temelju tog prijedloga u listopadu prošle godine objavio oglas u kojem se pozivaju vjerovnici Grubišićeve tvrtke da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečaja, a zastupnike Jadran film produkcije da u roku od 15 dana predaju popis imovine i obaveza.

No, zastupnici Jadran film produkcije su u siječnju ove godine predali potvrdu predlagatelja o blokadi računa i novčanih sredstava prema kojoj 9. siječnja 2018. u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirano nula dana neprekidne blokade, odnosno ukupno 173 dana blokade u prethodnih šest mjeseci zbog nepodmirenih osnova za plaćanje te da nepodmirene na taj dan iznose nula kuna.

"'S obzirom da je dug u trenutku podnošenja prijedloga postojao, prijedlog je bio uredan, međutim, kako je dug naknadno prestao postojati, otpali su uvjeti za donošenje rješenja o otvaranju i zaključenju stečajnog postupka, pa je odlučujući o osnovanosti zahtjeva predlagatelja sud zaključio da je isti neosnovan'', navodi se u sudskom rješenju.

Obustava skraćenog stečajnog postupka uslijedila je nakon nekoliko blokada i deblokada računa te tvrtke u posljednje dvije godine, odbijenog prijedloga za pokretanje predstečajne nagode, ali i nakon više prijedloga za pokretanja skraćenog stečajnog postupka u 2016.

Svi ti postupci, pokrenuti na prijedlog Fine, bili su obustavljeni nakon što su zastupnici Jadran film produkcije nakon nekoliko mjeseci dostavili potvrde da na određeni datum nemaju nepodmirenih osnova za plaćanje.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.