05.01.2018 07:46
ZAGREB, 4. siječnja 2018. (Hina) - Trgovački sud u Splitu donio je rješenje o istovremenom otvaranju i zatvaranju skraćenog stečajnog postupka nad Centrom za razvoj demokracije (CERD), udrugom kojoj je na čelu bila aktivistica za ljudska prava Semina Lončar pa će se nakon pravomoćnosti tog rješenja ta udruga s nešto više od 9600 kuna utvrđenog duga brisati iz registra udruga.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa objavljenog u listopadu u kojem se pozivali zastupnici CERD-a da u roku od petnaest dana predaju popis imovine i obaveza udruge, ali i vjerovnici da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka. Budući da se zastupnici CERD-a i vjerovnici te udruge nisu odazvali u zakonski predviđenim rokovima, sud je utvrdio da je ta udruga nesposobna za plaćanje i donio rješenje o zaključenju skraćenog stečajnog postupka.Centar za razvoj demokracije udruga je sa sjedištem u Splitu osnovana u prosincu 1999. i upisana u registar udruga u svibnju 2000. Kao osoba ovlaštena za zastupanje CERD-a do ožujka 2016. navodila se Semina Lončar, poznata aktivistica za ljudska prava.

Proklamirani ciljevi CERD-a bili su, između ostaloga, zaštita i unapređenje temeljnih ljudskih prava, poticanje demokracije i razvoj civilnog društva, provođenje programa za zaštitu građana, ali i organiziranje pravne i lobističke pomoći i podrške pojedincima i grupama čija su prava ugrožena.Predsjednica CERD-a bila je poznata i po učestalim istupima u javnosti prije desetak godina u kojima je isticala kako hrvatske vlasti odugovlače s vraćanjem stanarskih prava izbjeglim Srbima i obeštećenjem onih kojima su ta prava bila oduzeta. Semina Lončar upamćena je i po izjavi kako je ''Hrvatska jedina država koja je legalizirala oduzimanje stanarskih prava Srbima, obiteljima vojnih lica i 'nelojalnim' Hrvatima''.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.