17.11.2017 07:43
ZAGREB, 16. studenoga 2017. (Hina), Uprava Uljanika predstavila je Ministarstvu gospodarstva prijedlog plana restrukturiranja Uljanik grupe, koji predviđa i sudjelovanje države u tom procesu, ali i pronalazak strateškog partnera, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva u priopćenju o sastanku potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić sa sindikatima.
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta sastala se s predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske koji djeluju u Uljanik grupi, a na kojem su bili Vedran Dragičević, Damir Bačinović, Đino Šverko i Juraj Šoljić. Predstavnici sindikata iznijeli su svoju zabrinutost u pogledu financijskog položaja Uljanik brodogradilišta, kao i cijele Uljanik grupe, navodi se u priopćenju.

Dodaje se i kako se na sastanku raspravljalo i o planu restrukturiranja Uljanik grupe, o kojem je Uprava početkom tjedna informirala Ministarstvo. Dalić je izvijestila predstavnike sindikata da je, prema informacijama primljenim od Uprave, Uljanik brodogradilište tijekom proteklih godina akumuliralo vrlo značajne gubitke, unatoč visokoj popunjenosti knjige narudžbi.

Zbog toga je, prema mišljenju Uprave, nužno restrukturiranje cijele Grupe, naglašava se u priopćenju."Prijedlog plana restrukturiranja, koji je predstavljen Ministarstvu, predviđa sudjelovanje države u procesu restrukturiranja, ali i pronalazak strateškog partnera koji će osigurati dugoročnu stabilnost poslovanja", ističu iz Ministarstva. 

Prenose i kako je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva naglasila da hrvatska Vlada podupire uspješnost i održivost poslovanja hrvatske brodograđevne industrije, a naročito očuvanje radnih mjesta u hrvatskim brodogradilištima uključujući i Uljanik grupu. Naglasila je, također, "kako smatra da je za uspjeh programa restrukturiranja Uljanik grupe nužna uključenost svih postojećih dioničara, ali i intenzivna aktivnost Uprave na pronalaženju strateškog partnera".

S obzirom da prijedlog plana restrukturiranja Uljanik grupe predviđa i državu kao aktivnog sudionika restrukturiranja i provedbe plana restrukturiranja, Ministarstvo će otpočeti konzultacije s Europskom komisijom o čemu se prvi sastanak očekuje idući tjedan, najavljuje se u priopćenju. Istovremeno s tim, Ministarstvo će nastaviti uredno ispunjavati svoje obveze temeljem plana restrukturiranja 3. maja Rijeka iz 2013. godine i odobrenog od strane Europske komisije. 

Prema podacima koje Ministarstvo iznosi u priopćenju, temeljem plana restrukturiranja iz državnog proračuna 3. maju je plaćeno ukupno 847 milijuna kuna državnih potpora i odobreno 100,8 milijuna dolara jamstava za avansne uplate kupaca brodova, od kojih je u ovom trenutku aktivnih 65 milijuna dolara.

U razdoblju od 2013. do 2016. Uljaniku d.d. i Uljanik brodogradilištu odobreno je 895 milijuna dolara jamstava pod tržišnim uvjetima koja sa se ne smatraju državnim potporama, jer je pokrivenost kredita državnim jamstvima iznosila 80 posto. Sveukupno, u razdoblju 2013.- 2016. odobreno je Uljanik grupi 960,7 milijuna dolara jamstava, od kojih je u ovom trenutku u funkciji 662 milijuna dolara.

Različite državne institucije (CERP, HZZO, HZMO, DAB, Fond za financiranje razgradnje NEK, Kapitalni fond) sudjeluju u vlasničkoj strukturi Uljanik grupe s nešto više od 25 posto, zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.