26.10.2017 07:20
ZAGREB, 25. listopada 2017. (Hina), Trgovački sud u Bjelovaru donio je rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka nad Kapital konzaltingom, tvrtkom Ivića Pašalića, savjetnika bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, te će se nakon pravomoćnosti tog rješenja ta tvrtka s gotovo 2,9 milijuna kuna utvrđenog duga brisati iz sudskog registra.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa objavljenog u kolovozu kojim se Pašalić pozivao da kao zastupnik Kapital konzaltinga u zakonskom roku preda popis imovine i obveza svoje tvrtke. Istim sudskim oglasom bili su pozvani i vjerovnici Kapital konzaltinga da do sredine rujna predlože otvaranje stečajnog postupka, a budući da se Pašalić i njegovi vjerovnici nisu odazvali u zakonski predviđenim rokovima, sud je zaključio da je Kapital konzalting nesposoban za plaćanje te je po službenoj dužnosti donio rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Tvrtka Kapital konzalting registirana je u lipnju 2002. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna i Pašalićem kao jedinim osnivačem. U predmetu poslovanja Kapital Konzaltinga navodi se proizvodnja piljene građe, ali i poslovanje nekretninama, izdavačka djelatnost, ispitivanje tržišta i javnog mnijenja, savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem i promidžba – reklama i propaganda.

Prema posljednjem financijskom izvješću predanom Fini, Pašalićeva je tvrtka prošlu godinu završila s 2,56 milijuna kuna gubitka, dok je prethodne 2015. imala dobit nešto veću od 150.000 kuna. Prije istovremenog otvaranja i zaključenja stečajnog postupka, početkom 2014. bila je sklopljena i predstečajna nagodba Kapital konzaltinga i to nakon dvogodišnje blokade računa i s nagomilanim obvezama od čak 257 milijuna kuna.

Kako se tada u medijima navodilo, Hypo Leasing Kroatien je od Pašalića potraživao oko 254 milijuna kuna te je prihvatio plan financijskog i operativnog restrukturiranja koji je Pašalić predložio u srpnju 2013. kojim se odriče 40 posto svojih potraživanja, odnosno 107 milijuna kuna.

Preostalih oko 147 milijuna kuna Pašalić je navodno namjeravao banci vratiti prepuštanjem svojih 250 neprodanih nekretnina, od toga 192 stana sagrađena u naselju O2 u Odranskoj Zavrtnici pokraj Zagreba. U planu je bilo predviđeno i uknjiženje Hypa na 15 vila s bazenima koje je Kapital konzalting sagradio u istarskom Paradižu kraj Vodnjana.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.