23.10.2017 14:08
ZAGREB, 23. listopada 2017. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu za 21. studenoga zakazao je završno ročište vjerovnika Hrvatske gospodarske banke (HGB) u stečaju na kojem će se, između ostaloga, odlučiti o neunovčivim predmetima stečajne mase te banke koja je likvidator zagrebačke filijale Jugobanke Beograd i koja još ima oko 140 milijuna kuna neisplaćenih tražbina vjerovnika trećeg i petog isplatnog reda.
Uz sudsko rješenje, objavljen je i prijedlog stečajne upraviteljice HGB za obustavu i zaključenje još 2008. nastavljenog stečajnog postupka u kojem se navodi i ''nemogućnost brisanja stečajnog dužnika iz sudskog registra i to prvenstveno radi provođenja likvidacije nad Jugobankom d.d. Beograd, Glavna filijala Zagreb''.Kako se navodi, HGB je temeljem zakona donesenog još 1993. postala likvidatorom zagrebačke filijale Jugobanke te je bila ''dužna poduzimati sve zakonom dozvoljene mjere za naplatu potraživanja glavne filijale Zagreb i promptno i na vrijeme plaćati obveze vjerovnicima''.

No, problem je nastao, kako ističe stečajna upraviteljica, nakon što je Hrvatska gospodarska banka završila u stečaju, ''a uz sve moguće zahtjeve i prijedloge HNB-u, Vladi RH, Ministarstvu financija, sudu i drugima - pa i prijedloga HNB-a Vladi RH, nikada nije izvršena izmjena navedenog zakona, tako da je i nadalje Hrvatska gospodarska banka d.d. u stečaju likvidator Jugobanke d.d. Beograd, Glavne filijale Zagreb''.Problem HGB-a u stečaju se povećao i nakon ovogodišnjeg poziva Ministarstva financija Srbije svim štedišama koji imaju neisplaćenu deviznu štednju položenu kod banaka čije je sjedište na teritoriju Republike Srbije i njihovim filijalama na teritoriju bivših republika SFRJ da prijave svoja potraživanja.

Prema stečajnoj upraviteljici, nakon tog poziva veliki broj štediša svakodnevno dolazi sa zahtjevom za izdavanje potvrda o staroj deviznoj štednji koju su imali u zagrebačkoj filijali Jugobanke te im se zasad izdaju potvrde sa stanjem stare devizne štednje na dan 31. 12. 1991. ''dok god se ne donese odluka Ministarstva financija RH o načinu i obliku potvrda''. Kao jedan od problema stečajna upraviteljica navodi i da su podaci pohranjeni na filmskim folijama, tzv. mikrofiševima. "Mi ćemo imati veliki problem davanja podataka obzirom da imamo sve podatke na mikrofiševima i možemo ih samo vizualno pregledavati na posebnom uređaju za čitanje mikrofiševa. Kontaktirali smo Finu, Sveučilišnu knjižnicu i par banaka.

Samo Fina može eksportirati podatke s mikrofiševa u papirnati oblik, međutim trošak je ogroman, a nema sredstava na žiro računu. Postojeća evidencija nije podobna za popunjavanje podataka kako je to predložilo Ministarstvo", stoji u prijedlogu stečajne upraviteljice. U zaključku se navodi i činjenica da je žiro račun Jugobanke d.d. Glavne filijale Zagreb u blokadi te da je upitno na koji će se način naplatiti svi troškove likvidacije i od koga. ''Za Jugobanku i nadalje se skoro svakodnevno izdaju brisovna očitovanja, a naročito u zadnjih godinu dana potvrde stare devizne štednje nakon poziva Ministarstva financija Republike Srbije'', zaključuje se u prijedlogu stečajne upraviteljice Hrvatske gospodarske banke.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.