13.10.2017 07:15
ZAGREB, 12. listopada 2017. (Hina), Financijska agencija (Fina) podnijela je žalbu protiv sudskog rješenja kojim je poništen već zaključen stečaj Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj – crkvene općine Zagreb, navodeći pritom kako je "sud pogrešno utvrdio da dužnik nema nepodmirenih obveza".
U Fininom rješenju, naime, stoji da je Evangelička crkva još krajem srpnja imala dug u ukupnom iznosu nešto većem od 11.000 kuna.Žalba Fine uslijedila je nakon što je Trgovački sud u Zagrebu u rujnu ukinuo rješenje kojim je još u srpnju bio zaključen stečaj Evangeličke crkve i to nakon žalbe dužnika koji je tvrdio da je dug koji je, prema sudskom rješenju, iznosio nešto više od 9600 kuna bio plaćen te da na "dan 4. kolovoza 2017. godine dužnik u Očevidniku o redoslijedu plaćanja više nema evidentirane neizvršene osnove za plaćanje".

Osim toga, zastupnici Evangeličke crkve isticali su da u vlasništvu imaju imovinu koja znatno premašuje iznos duga evidentiranog u prijedlogu za stečaj, čak štoviše, da je riječ o imovini dužnika koja ima svojstvo kulturnog dobra – uključivši i crkvu i dvor Evangeličke crkve u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici.

No, u žalbi Fine navodi se kako rješenje o poništenju stečaja treba pobiti jer taj dug jednostavno nije plaćen, odnosno bio je brisan iako obveze nisu bile podmirene.

''Na dan 28. srpnja 2017. otvoren je i zaključen stečajni postupak nad dužnikom te su osnove za plaćanje isknjižene iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje. Dužnik je sudu dostavio potvrde s datumom nakon otvaranja stečajnog postupka te su iste ukazivale na iznos od 0 kuna, ali ne iz razloga jer dužnik nema nepodmirenih obaveza već je isto posljedica otvaranja stečajnog postupka'', zaključuje se u žalbi Fine.

U Fininoj žalbi stoji da je Evangelička crkva još 27. srpnja, dan prije zaključenja stečaja, imala nepodmirene obveze u neprekinutom razdoblju od 329 dana te naknadu Fini za provedbu ovrhe.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.