19.09.2017 07:30
BUZET, 18. rujna 2017. (Hina), Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić ocijenila je u ponedjeljak u Buzetu kako je dobro da je domaći kapital zainteresiran za kupnju nekih tvrtaka iz koncerna Agrokora te je ponovila da o prodaji odlučuju isključivo vjerovnici Agrokora.

"Mislim da je to dobra vijest. U trenutku kada vjerovnici postignu nagodbu i kada vjerovničko vijeće i pojedinačni vjerovnici donesu odluku o tome što će se, kako i na koji način prodavati i dokapitalizirati sustav Agrokora, dobro je da postoji i zainteresirani domaći kapital koji će moći sudjelovati u tom procesu", rekla je Dalić odgovarajući na pitanja novinara kako komentira informaciju koja se pojavila u medijima da su Adris i Atlantic zainteresirani za osnutak konzorcija preko kojega namjeravaju preuzeti neke Agrokorove tvrtke. Dalić se nada da će takvih inicijativa biti više.

"Ponavljam još jednom, kako i na koji će se način nagodba ostvariti i provoditi, odlučit će vjerovnici, to ovisi o njima. Bez postizanja nagodbi, pojedinačnih prodaja neće biti, ali kada ovaj proces dođe u fazu provedbe, sigurno je dobro da postoje i domaće tvrtke i domaći konzorcij koji u tome može sudjelovati", rekla je Dalić.

Na pitanje o prozivkama sindikata da je u Vladi "skočio broj dužnosnika" te zašto se povećava administracija kada država nema novca, Dalić je odgovorila kako treba uzeti u obzir i činjenicu da broj dužnosnika u prvoj godini mandata ovisi i o broju dužnosnika koji je bio u proteklome mandatu.

Naime, dodala je, oni koji su prilikom promjene Vlade prestali biti dužnosnici imaju pravo na tzv. šest plus šest mjeseci (šest mjeseci imaju pravo primati naknadu u visini plaće, a sljedećih šest mjeseci u visini pola plaće), a to utječe i na sam broj dužnosnika. 

"Što se tiče broja državnih službenika, njihovo zapošljavanje odvija se po pravilu 'dva za jedan', što znači da za svako zapošljavanje u državnoj službi ministarstva moraju dokazati da je za novo zapošljavanje jedne osobe u pozadini činjenica da su dvije osobe napustile to tijelo državne uprave", istaknula je potpredsjednica Vlade, dodajući kako je resor za koji je Vlada donijela odluku u travnju, a odnosi se na zapošljavanje neovisno o tom pravilu, područje europskih fondova kako bi se poboljšala brzina korištenja novca iz tih fondova.

"Trenutno se tijela državne uprave, uključujući i Ministarstvo gospodarstva, nalaze u fazi zapošljavanja tih ljudi upravo s ciljem da se europska sredstva iskoriste u što je moguće većoj mjeri", poručila je Dalić.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.