06.09.2017 07:25
ZAGREB, 5. rujna 2017. (Hina), Tajnik Udruge radnika i bivših radnika Diokija Srđan Perković i zastupnik Radničke fronte u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Mate Kapović zatražili su u utorak od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i gradskih zastupnika da se Diokiju u stečaju omogući odgoda plaćanja komunalne naknade kako bi se bar donekle namirila 553 bivša radnika kojima tvrtka u stečaju za neisplaćene plaće i otpremnine duguje oko 90 milijuna kuna.
Plaćanjem Gradu oko 1,7 milijuna kuna godišnje za komunalnu naknadu onemogućuje se kakvo-takvo namirenje radnika, rekao je Perković na konferenciji na novinare ispred Gradske skupštine. Grad se, kaže, može namiriti prilikom prodaje zemljišta na kojima banke imaju založna prava, ali se dosad nije pokazao solidaran i osjetljiv prema radnicima Diokija.

Od gradonačelnika Bandića stoga traže da Gradskoj skupštini predloži izmjenu Odluke o komunalnoj naknadi kojom bi se omogućilo da se tvrtkama u stečaju može odgoditi plaćanje komunalne naknade. Izmijenjena odluka mogla bi glasiti: "Privremeno se može, u potpunosti ili djelomično, temeljem odluke gradonačelnika Grada Zagreba, osloboditi plaćanja komunalne naknade poduzeće kada je u likvidaciji ili u stečaju", predlaže Perković.

Podsjetio je da su s tim u vezi još u lipnju 2015. gradonačelniku Bandiću uputili dopis, a sada traže i podršku gradskih zastupnika jer smatraju da Gradska skupština potpuno zakonito može izmijeniti.  Dioki su od 1997. devastirale sve vlade, (...) zabijali su (po) jedan čavao u lijes tvrtke,a sada se s mrtvaca skida prstenje i tako dalje kroz loše vođen stečajni postupak, ustvrdio je Perković.

Kapović je istaknuo da su bivši radnici Diokija u vrlo teškoj poziciji, da je na  prošloj Gradskoj skupštini pitao Bandića može li im grad pomoći, ali da je gradonačelnik pokazao "potpunu socijalnu neosjetljivost i sramotni bezobrazluk" te rekao da se to zakonski ne može. "Gradska skupština to može promijeniti i radnicima se može pomoći, međutim, za to očito ne postoji politička volja", zaključio je Kapović. 

Zapitao se i kako se može trošiti više od osam milijuna kuna na obnove crkava u Zagrebu, a nema se za pomoć radnicima Diokija i Kamenskog kojima su političke elite uništile tvrtke. "Bilo bi lijepo da Grad tu pokaže sluha jer Odluku o komunalnoj naknadi nije problem promijeniti", rekao je Kapović, tvrdeći da u Baškoj na otoku Krku već postoji takav propis. 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.