28.08.2017 07:30
UMAG, 27. kolovoza 2017. (Hina), Vodeći svjetski znanstvenici i ekonomisti okupili su se u nedjelju u Umagu na prvoj međunarodnoj konferenciji "Agenda 2030: Ekonomija u svijetu promjena" na kojoj će tijekom predstojeća dva dana raspravljati o suvremenim izazovima, temi migranata, nacionalnoj sigurnosti, siromaštvu, obrazovanju, ekonomskom rastu, zdravstvu i održivom razvoju.
Svoje će viđenje tako iznijeti predstavnici sveučilišta u Oxfordu, Manchesteru, Kielu, Kentu i Tirani, sa Sveučilišta Warwick, Sveučilišta u Mariboru, Bonnu, Zagrebu i Pragu, sa Zagrebačke škola ekonomije i managementa, sa sveučilišta u Exeteru, Hokkaidu, te iz hongkonškog Lingnana, Londonske i Luksemburške škole ekonomije. Također, na konferenciji sudjeluju i predstavnici akademske institucije CERGE-EI, Oxfama, Američkog sveučilišta u Beirutu, sveučilišta u Vilniusu i drugi ugledni predavači.

Konferenciju je otvorio Dejan Kovač, prvi Hrvat zaposlen na prestižnom sveučilištu Princeton, koji se tom prigodom  posebno zahvalio svim podupirateljima, gostima i predavačima i naglasio važnost konferencije za mlade hrvatske znanstvenike i ekonomiste. Posebno je ukazao na činjenicu da je riječ o prvoj istinski znanstvenoj konferenciji s područja ekonomije u Hrvatskoj. 

Počasni član udruge EXEL Davor Bernardić naglasio je kako je upravo znanost odigrala ključnu ulogu u njegovoj karijeri i životnom odabiru. "Tijekom odrastanja tražio sam uzore. Za košarku to je bio Dražen Petrović, za fiziku to je bio Nikola Tesla.

Danas društvo više no ikad, treba novi uzor, a potencijal leži upravo tu, među nama. Vjerujem kako i naše mlade moramo usmjeriti na taj način i iznimno sam ponosan što će nam današnji cijenjeni predavači i gosti osigurati širu sliku koja je prijeko potrebna hrvatskoj ekonomiji i društvu", ustvrdio je Bernardić.

Po njegovim riječima obrazovanje je ključno za napredak i bez obzira na to što u Hrvatskoj, kako je rekao, "trenutno nema sluha za kvalitetnu provedbu kurikularne reforme" nada se da će se stvari promijeniti. "Prijeko je potrebno osigurati ostanak mladih znanstvenika u Hrvatskoj.

Prvi korak u tome mora biti osiguravanje besplatnih stanova za naše doktorande koje ćemo tako stimulirati na ostanak u domovini. Danas imamo jasan dokaz da Hrvatska može i zna, naši znanstvenici ostvaruju nevjerojatne uspjehe u inozemstvu i oni su naše najveće blago", zaključio je Bernardić. Ministar rada Marko Pavić naglasio je kako resorno ministarstvo itekako prepoznaje, cijeni i potiče takve konferencije."Kada me moj profesor Podobnik pozvao na konferenciju, znao sam da je apsolutni prioritet pružiti podršku Ministarstva. Takve konferencije neophodne su za Hrvatsku.

Vlada je pripremila niz mjera upravo za neophodnu revitalizaciju tržišta rada i pomoć nezaposlenima, a obrazovanje je u direktnoj vezi upravo s našim područjem djelovanja",  poručio je ministar Pavić dodavši kako je uvjeren da će se zaključci s ove konferencije moći implementirati u konkretne političke mjere. Glavna zvijezda konferencije, glavni ekonomski savjetnik bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame Alan B. Krueger poručio je kako je zahvaljujući radu za dva predsjednika SAD-a stekao neprocjenjivo iskustvo za svjetsku znanstvenu zajednicu.

"Rad u politici znatno je doprinjeo mojim znanstvenim saznanjima i smatram da je neophodno prezentirati konkretna iskustva svjetskoj znanstvenoj zajednici. Znanost pruža dokaze o promjenama koje se događaju a na nama je da procijenimo koje su mjere odgovora na gospodarske probleme prihvatljive, a koje ne. Hvala organizatorima na pozivu, smatram da se nalazimo u specifičnom i uzbudljivom trenutku modernog doba koji zahtijeva spregu ekonomije i znanosti.

Na konferenciji ću posebno govoriti o fenomenu nezaposlenosti koji sam detaljno istraživao i mislim da će razmjena iskustva biti iznimno zanimljiva za sve sudionike", poručio je Alan B. Krueger. "Za mene je uistinu velika privilegija sudjelovati na ovoj konferenciji. Svjetska akademija znanosti i umjetnosti posebno je usmjerena na sve ekonomske izazove u modernom dobu, ali i limitima s kojima se susrećemo u današnjem društvu.

Danas dobro znamo da je ekonomija samo mali dio globalne slike svijeta i zato sam posebno oduševljen što je konferencija obuhvatila različite teme i vjerujem kako ćemo moći puno naučiti", poručio je izvršni direktor Svjetske akademije znanosti i umjetnosti Garry Jacobs obraćajući se brojnim sudionicima konferencije.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.