18.08.2017 08:24
ZAGREB, 18. kolovoza 2017. (Hina), Projekt "novog Imunološkog zavoda", zajednički projekt Vlade i Grada Zagreba, zastao je zbog godišnjih odmora ministara, rekao je u petak gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te uputio apel premijeru Andreju Plenkoviću da ubrza potpisivanje sporazuma o sustavnom rješavanju te ustanove od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku.
Riječ je o sporazumu o prvom zajedničkom projektu Grada Zagreba i Plenkovićeve vlade, potpisanom u srpnju, no "zapelo je na Vladi"  koja ga sa svoje strane, zbog godišnjih odmora, još nije usvojila te je time zaustavila realizaciju projekta.Nismo zadovoljni rezultatima, dinamikom i tempom dogovorenog s resornim ministarstvima, rekao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi za koju je rekao da je  "zatrpana upitima novinara što je sa zajedničkim sporazumom potpisanim početkom srpnja ove godine s Vladom o sustavnom rješenju Imunološkog zavoda".

"U Gradu Zagrebu očekivali smo promptniji odgovor iz Vlade, no nakon gotovo mjesec i pol dana nije se dogodilo gotovo ništa", rekao je Bandić, koji očekuje da će uskoro dobiti potpisani sporazum s Vladom RH o sustavnom rješavanju IMZ-a.

Istaknuo je i kako Grad Zagreb prihvaća samo cjelovito rješenje, koje podrazumijeva financijsku stabilnost poslovanja i stvaranje preduvjeta za uspostavu proizvodnje IMZ-a, kako krvnih derivata iz plazme tako i virusnih cjepiva korištenjem matičnih sojeva virusa te drugih proizvoda koji imaju tržišnu vrijednost.

Ustvrdio je kako država "od 1997. sustavno uništava IMZ, te da je Grad Zagreb dvije i pol godine bezuspješno nudio suradnju vladi Zorana Milanovića. "Sada kada smo uspostavili kontakt s ovom vladom, želimo da se projekt ubrza", poručio je gradonačelnik. Realizacija projekta, po njegovoj procjeni, stajat će između 60 i 70 milijuna eura te će zahtijevati najmanje četiri godine  za izgradnju nove tvornice, nabavu opreme, edukaciju zaposlenih i ishođenje proizvodnih dozvola.

"Nije važno kojim će oblikom Grad Zagreb participirati u ovom partnerskom odnosu - zemljištem, zgradom, financijskim sredstvima. Bit će to jedno, drugo i treće", rekao je Bandić na press konferenciji kojoj je cilj bio potaknuti premijera i resorna ministarstva da se u što skorijem vremenu očituju i počnu raditi na zajedničkom projektu.

Članica Povjerenstva za IMZ, potpredsjednica Gradske skupštine Ana Stavljenić Rukavina ustvrdila je kako je na posljednjem sastanku povjerenstva za IMZ 17. srpnja pripremljen tekst odluke kojom to povjerenstvo treba postati povjerenstvom Vlade RH, no Ministarstvo zdravstva, koje je tu odluku trebalo proslijediti Vladi, to nije učinilo do odlaska članova Vlade na godišnji odmor.

Gradonačelnik Milan Bandić poručio je i kako  mu nije cilj "mačevanje s pojedinim ministarstvom, Vladom ili premijerom, već apel da se ide raditi". "Mjesec dana u odgađanju realizacije ovoga projekta znači vječnost. Nema godišnjih odmora, delamo", zaključio je Bandić koji od premijera očekuje da potpiše sporazum i požuri projekt.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.