11.08.2017 07:25
SARAJEVO/BEOGRAD, 10. kolovoza 2017. (Hina), Srbija i BiH zadovoljne su odlukom Zagreba da odustane od povećanja pristojbi na uvozno voće i povrće iz susjednih zemalja, objavile su u četvrtak vlasti tih dviju država ocijenivši da se radi o pobjedi "dijaloga i kompromisa" i koraku prema smirivanju "napetosti u regiji".
Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede odustalo je od povećanja pristojbi za inspekcijski nadzor voća i povrća iz nečlanica EU-a s 90 na 2000 kuna, nakon prosvjeda i protumjera susjednih zemalja, uključujući Srbiju i BiH. Sporne mjere Zagreb je uveo u srpnju, a Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija zatražile su početkom kolovoza da se 22 puta povećane naknade hitno povuku i zaprijetile protumjerama. "Hrvatska će od sutra povući ili ako to bolje zvuči izmijeniti svoj pravilnik o fitosanitarnom nadzoru odnosno cjenovnik", izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

To je  "najbolja opcija" za sve, dodao je.On smatra kako je pobijedilo strpljenje i dijalog i najavio nove sastanke idućih tjedana na kojima će resorni ministri razgovarati i o drugim pitanjima regionalne trgovinske suradnje.Vanjskotrgovinska komora BiH također je pozdravila odluku Zagreba. "To su bile nepotrebne zapreke regionalnoj trgovini a njihovim eliminiranjem spriječena je dalja šteta po izvoznike ali i poljoprivredne proizvođače", priopćila je komora.

Odluka Zagreba pridonosi smirivanju napetosti u regiji

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je da je odluka hrvatskih vlasti "u ekonomskom smislu jedino ispravna, jer su povećanjem cijena i jednostranim odlukama štetu trpjele sve zemlje regije" i da će "vraćanje cijena na staru razinu pridonijeti relaksiranju odnosa među regionalnim državama". "Suradnja u svim područjima važna je za stabilnost, a poglavito za unapređenje ekonomskog rasta", naglasila je Brnabić i apelirala da se "sve strane ubuduće suzdrže od jednostranih poteza, bez konzultacija i dogovora sa susjedima".

"Proteklih dana potvrdili smo da se svi problemi i otvorena pitanja mogu riješiti dijalogom, na čemu Srbija uvijek inzistira, a posebno kada je riječ o suradnji sa susjedima", rekla je srbijanska premijerka u priopćenju. Srbijanski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je da će Srbija uvijek iskoristiti međunarodno dopuštena sredstva "svaki put kad neko dovede u pitanje izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda".

"Trgovina u regiji je vrlo značajna i nitko se ne smije igrati ovakvim stvarima, kao Hrvatska prethodnih dana", poručio je Nedimović.Srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da "nema mjesta trijumfalizmu, ni da netko proglašava pobjedu ili poraz".Odluka Zagreba "u interesu je naših ekonomija i gospodarstava, ali i dobrosusjedskih odnosa", dodao je.

Ljajić je rekao da srbijanski gospodarstvenici kojima su naplaćene veće pristojbe mogu pokušati tražiti povrat novca od Hrvatske. "Nadam se da će ovo biti posljednja vancarinska barijera", rekao je srbijanski ministar trgovine.Informacija iz Zagreba o promjeni pravilnika postala je udarnom viješću u beogradskim medijima.

"Zagreb popustio", "Kraj trgovinskog rata: Hrvatska vratila pristojbe na staro",  "Carinski rat gotov, Hrvati popustili", "Hrvatska vratila pristojbe s 270 na 12,6 eura", "Pobjeda regiona - Hrvatska vratila stare pristojbe", neki su od naslova pod kojima beogradski mediji prenose vijest da je Zagreb promijenio pravilnik čije su odredbe izazvale velike prijepore u regiji.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.