04.08.2017 10:59
SPLIT, 4. kolovoza 2017. (Hina), Dvadesetak bivših radnika Hotela Marjan okupilo se u petak ujutro pred zgradom Trgovačkog suda u Splitu gdje su prosvjedovali, kako su rekli, protiv tromosti sustava u konceptu predstečajne i stečajne nagodbe te su zatražili opsežan obuhvat istrage od DORH-a i USKOK-a, ali i od Ministarstva pravosuđa izvanredni nadzor rada tog suda u Splitu.
Bivši zaposlenik Adriatic d.d. u stečaju i predstavnik bivših vjerovnika i radnika Hotela Marjan Ante Ledenko objasnio je da se radnici već dvije godine bore sa sustavom koji, po njihovu mišljenju, ne reagira na adekvatan način. Prosvjedom žele ukazati i uputiti zamolbu Trgovačkom sudu u Splitu da postupa u ime Republike Hrvatske, a ne u ime Željka Keruma ili Adris grupe, poručio je Ledenko te dodao da traže opsežan obuhvat istrage od DORH- a i USKOK-a i izvanredni nadzor Trgovačkog suda u Splitu od strane Ministarstva pravosuđa.

"Okupili smo se očekujući da će nam relevantne institucije ove države pomoći u ostvarivanju naših prava. Jedna od poruka je da želimo da Split jednom konačno dobije ono što je zaslužio kao metropola i buduća turistička meka cijelog mediteranskog područja, da dobije hotel s pet zvjezdica u čijem smo stvaranju i mi sudjelovali kao radnici. Došli smo 'pogurati' sustav", rekao je Ledenko.

Ledenko je pojasnio i kako je problem u pokretanju stečaja nad tvrtkom "Sapor" koja je bila glavni izvođač radova na hotelu Marjan. On tvrdi da je ta tvrtka lažnim založnim pravom prije stečaja ostvarila lažna upravljačka prava na skupštini vjerovnika te da ucjenjuju i uvjetuju postupak stečaja.

Upitan je rekao kako je Adris grupa od radnika kupila potraživanja, ali i da ih radnici pozivaju da ispune svoju obvezu iz Ugovora o ustupanju tražbina u preostalom dijelu od 65 posto iznosa ili da vrate 65 posto iznosa upravljačkih prava kako bi radnici mogli aktivno, s ozbiljnim ulagačima, sudjelovati u kreiranju budućnosti hotela Marjan. Ukupno 72 radnika nekadašnjeg hotela Marjan potražuje 14 milijuna kuna.

Hotel Marjan obnovio je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, a nalazi se na atraktivnoj gradskoj lokaciji, na Zapadnoj obali. 

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.