31.07.2017 07:30
ZAGREB, 29. srpnja 2017. (Hina), U prvoj polovici 2017. obilježio je Jadranski naftovod d. d. (JANAF) porast poslovnih aktivnosti što je rezultiralo ostvarivanjem bruto dobiti u iznosu od 175 milijuna kuna, te neto dobiti u iznosu od 143 milijuna kuna.
JANAF d.d., kao društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi, objavio je u petak, 28. srpnja, Nerevidirane konsolidirane i nekonsolidirane financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2017. godine. Tako je JANAF prvu polovicu 2017. godine obilježio porastom poslovnih aktivnosti što je rezultiralo ostvarivanjem bruto dobiti u iznosu od 175 milijuna kuna te neto dobiti u iznosu od 143 milijuna kuna, priopćile su u subotu Korporativne komunikacije toga dioničkog društva. Kako je istaknuto, i dalje se nastavlja trend ostvarivanja prihoda poslovanjem s kupcima na inozemnim tržištima gdje je ostvareno gotovo 70 posto prihoda iz temeljne djelatnosti.

Navedeno je kako je JANAF u navedenom razdoblju intenzivirao poslovne aktivnosti te je krajem prošle i početkom ove godine sklopio nove ugovore s NIS Gazprom Neftom, Vitolom  S.A. iz Ženeve, Unipetrolom RPA iz Praga, Croduxom, Glencorom iz Baara u Švicarskoj,  Molom, Petracom iz Ženeve te s Inom. Potpisani su i novi ugovori za pružanje dodatne usluge miješanja različitih vrsta nafte tzv. blending, što je nova usluga koju JANAF pruža svojim poslovnim partnerima i koja čini nove prihode JANAF-a.

Pri tome, kako stoji u priopćenju, treba istaknuti da su novougovorenim poslovima, između ostaloga, obuhvaćeni i novi kapaciteti, koji su rezultat JANAF-ovih intenzivnih investicijskih aktivnosti u posljednjih nekoliko godina. Tijekom 2017.  nastavljen je investicijski ciklus koji je u posljednjih pet godina premašio milijardu i pol kuna.

U prvoj polovici 2017. godine financijski pokazatelji Društva pokazuju iznadprosječne vrijednosti – koeficijent likvidnosti je 9,1, koeficijent zaduženosti nula, koeficijent ekonomičnosti 1,89, neto profitna marža 38,69 posto, stopa EBITDA 76,05 posto.

"Ekonomsko financijski pokazatelji odraz su pravovremenih investicijskih aktivnosti te otvaranja prema inozemnim tržištima i usmjeravanja prema izvozu“, smatra predsjednik Uprave JANAF-a dr. sc. Dragan Kovačević.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.