29.06.2017 09:00
ZAGREB, 28. lipnja 2017. (Hina) - Most nezavisnih lista u srijedu je predstavio svoj prijedlog modela otkupa Ine od MOL-a uz pomoć društva posebne namjene na koje bi bile prenesene dionice Ine u vlasništvu hrvatske države i koje bi izdavalo obveznice te prikupljenim novcem od MOL-a otkupljivalo njegov udio u Ini.
Mostov je model na konferenciji za novinare u Saboru predstavio bivši državni tajnik za energetiku Ante Čikotić. Po njegovim riječima, Mostov model reotkupa dionica Ine predviđa da Ministarstvo državne imovine prenese na društvo posebne namjene - SPV svoje dionice Ine i da se to društvo dodatno "pojača" udjelima u tvrtkama gdje je država u manjinskom vlasništvu, iz portfelja Centra za restrukturiranje i prodaju. SPV bi potom izdao obveznice koje bi se ponudile na tržištu kapitala, građanima i državnim investitorima, a prikupljenim novcem otplaćivale bi se Inine dionice u vlasništvu MOL-a.Čikotić ističe da nema razloga zbog kojega HEP ne bi bio suvlasnik nekoliko postotaka Ine.Napravljena je, kaže, analiza investitora i nedvojbeno je da na tržištu novca ima."Nakon što SPV izda obveznice i nakon što investitori preuzmu i kupe obveznice, novac se uplaćuje u društvo posebne namjene koje onda otplaćuje dionice MOL-u i na taj način u kratkom roku dolazimo u vlasništvo 75 posto vrijednosti Ine", rekao je Čikotić.

Model, pojasnio je, predviđa i konvertibilne obveznice."To znači da investitori mogu svoje obveznice pretočiti u dionice. Nama je interes da imamo vlasništvo 75 posto Ine a tih 25 posto će imati investitori koji konvertibilne obveznice zamijene dionicama", rekao je dodajući kako je to dobro jer se Ina otvara tržištu, a dioničarima se daje mogućnost da pritišću upravu radi boljih rezultata i ostvaruju dobit.Vladi je poručio da, ako nastavi dosadašnjim smjerom i ako se ne zna što se želi, "bolje je da Ina ode u privatne ruke"."Ova vlada nema strategiju razvoja Ine, a dokaz tome je da se ne ide u proces provjere vrijednosti Ine, financijske forenzike koliko vrijedi Ina. Kako ćemo pregovarati s mađarskom stranom ako nismo napravili procjenu vrijednosti", poručio je.Čelnik Mosta Božo Petrov kaže da Most, otkad je u politici,  traži i nudi rješenja."U trenutku kad je predsjednik Vlade izišao s tim da će se ići u otkup Ine mi smo stvorili drugi model da se ne mora prodavati kompanija poput HEP-a.

Proces otkupa Ine stao je i zamro i nije se ušlo u službene pregovore s MOL-om, nije napravljen ni model poslovanja po kojem će Ina funkcionirati nakon otkupa", istaknuo je Petrov na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.Mostovac Slaven Dobrović ističe kao su Ina i HEP dva odvojena projekta vrlo značajna za Hrvatsku te da ih ne treba vezati modelom reotkupa dionica Ine."Naš model s jedne strane omogućuje preuzimanje kontrole nad naftnom kompanijom, a s druge razvojni put HEP-a pred kojim je svjetla budućnost ako se menadžment promijeni", kazao je.Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić kaže da je HNS kao novi partner u vladi također protiv modela kojeg je nudio premijer Andrej Plenković."Protiv su IPO-a HEP-a kako bi se time kupovala Ina pa model koji je predstavio premijer Plenković nema podršku ni sada u vladi", rekao je Panenić."Mađari i dalje urušavaju Inu i ako vlada ne reagira ubrzo nećemo imati što otkupljivati niti jamčiti energetsku stabilnost Hrvatske", poručio je sindikalist i županijski vijećnik Mosta u Sisačko-moslavačkoj županiji Predrag Sekulić.Novinari su čelnika Mosta pitali za presudu o arbitraži sa Slovenijom, a Božo Petrov je odgovorio da Hrvatska treba u trenutku kad završi "cijela farsa arbitraže" proglasiti isključivi gospodarski pojas, jer, kako je rekao, na to imaju pravo sve druge članice EU-a pa ne vidi zašto ne bi imala i Hrvatska.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.