06.06.2017 12:55
ZAGREB, 6. lipnja 2017. (Hina), Tridesetak radnika tvrtke Lipovljani Lignum d.o.o. počelo je u utorak u šest sati ujutro štrajk tražeći povećanje plaća i vremensko ograničavanje rada na određeno vrijeme na maksimalno razdoblje do jedne godine.

U štrajku sudjeluju samo radnici u proizvodnji, njih tridesetak od četrdesetak ukupno tamo zaposlenih, rekao je Hini predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Zahtijevaju povećanje satnice s trenutnih 17,25 kuna na 23,50 kune. "Poslodavac je u pregovorima ponudio povećanje plaće od pet posto, no radnici su to odbili jer bi blizu pola radnika s tim povećanjem ostala na minimalnoj plaći, što smo ocijenili neprihvatljivim", kazao je Iveković. Traže i ograničavanje zlouporabe ugovora na određeno vrijeme jer u tvornici koja ukupno ima oko 250 radnika njih više od stotinu radi na određeno vrijeme do maksimalnog zakonskog roka do tri godine. 

"Ugovori na određeno vrijeme su iznimka, a u ovoj tvornici su pravilo za one koji počinju raditi. Svatko mora prvo tri godine raditi na određeno vrijeme, a mi tražimo da se taj rok ograniči na godinu dana", naglasio je predsjednik Novog sindikata. 

Poslodavac nasilno krši štrajk, prijetio otkazima

Iako su poslodavcu uputili poruku da su spremni na pregovore još im se nije obratio, vjerojatno zato što, ocjenjuje Iveković, želi nasilno kršiti štrajk s obzirom da je zadnjih dana intenzivno prijetio radnicima, pogotovo onima na određeno vrijeme da neće moći ostati u tvornici ako budu sudjelovali u štrajku.

Poručio je da se radi o nezakonitoj prijetnji, a s druge strane tu je i zlouporaba ugovora na određeno - radnici ne bi dobili otkaz, ali im se po isteku ugovora ne bi dao novi. "Upravo je to jedan od razloga zašto tražimo da se ta praksa prekine. I inače poslodavci u Hrvatskoj vole ugovore na određeno jer se time bore protiv sindikata i povećanja plaća", dodao je.

Štrajk, najavljuje Iveković, nastavljaju do daljnjega, odnosno do nastavka pregovora i postizanja cilja, a poslodavcu je poručio da kršenje štrajka prijetnjama i ucjenama nije dobar način za rješavanje problema jer poslodavac s nezadovoljnim radnicima ne može očekivati dobre rezultate.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.