26.05.2017 07:20
ZAGREB, 25. svibnja 2017. (Hina), Odlukom ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Lovre Kuščevića, uz suradnju s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, uspješno su povećane alokacije sredstava za dva poziva i to Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja" i Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Energetska obnova višestambenih zgrada", koje je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), priopćeno je danas iz tog ministarstva.
Početna alokacija u obnovi višestambenih zgrada je povećana sa 152 milijuna kuna na 561 milijun kuna bespovratnih sredstava, zaprimljeno je 649 prijava, od čega kriterije prihvatljivosti zadovoljava 596 prijava, te investicija iznosi više od 939 milijuna kuna. U ministarstvu kažu kako je osigurano 152 milijuna kuna, te da je zbog velikog broja prijava koje su zadovoljile kriterije prihvatljivosti traženo i odobreno od strane Upravljačkog tijela povećanje alokacije u ukupnom iznosu većem od 348 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Zaprimljene su ukupno 234 prijave od kojih kriterije prihvatljivosti zadovoljava 223 prijave, iznos ukupne investicije je 781 milijuna kuna od kojih je 348 milijuna kuna bespovratnih sredstava. "Hrvatska će imati preko tisuću gradilišta zahvaljujući ovim pozivima što je oko 1,7 milijardu kuna ukupnih investicija koje će pokrenuti građevinski sektor u narednih 18 mjeseci, kada moraju biti završeni navedeni projekti“, navodi se u ministrovoj izjavi.

Za javne ustanove koje se bave odgojem i obrazovanjem odnosno vrtiće, osnovne i srednje škole, učeničke domove i fakultete sufinancirat će se 223 projekta, odnosno 61 vrtić, četiri fakulteta, 138 osnovnih škola, 17 srednjih škola, jedna školska dvorana i dva učenička doma. Škole i vrtiće Ministarstvo sufinancira iznosima od 35 do 60 posto ovisno gdje se nalaze, a sufinanciranje ovisi i o indeksu razvijenosti.Vlada je na sjednici održanoj prošli tjedan donijela Odluku o produžetku financiranja provedbe Programa energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014.-2015. godine koju je predložilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

U tom se programu koriste nacionalna sredstva za projekte koji su već ugovoreni, a riječ je o KBC Firule – Split, Kaznionica Lepoglava, Sveučilište Sjever-Varaždin, Zatvorska bolnica u Zagrebu, Zgrada državnog zavoda za mjeriteljstvo, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, Opća bolnica Varaždin, Športski centar bazeni Poljud, KB Merkur, Policijska akademija Zagreb, Opća bolnica Šibensko-Kninske Županije.

Završetkom njihove obnove uz uštede energije uštedit će se više od 30 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.U Splitsko-dalmatinskoj županiji prijavljeno je osam javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, što će Ministarstvo sufinancirati s 7,6 milijuna kuna, dok ukupni iznos investicije iznosi 20 milijuna kuna, a uz to će ministarstvo sufinancirati i energetsku obnovu 34 višestambene zgrade u iznosu većem od 30 milijuna kuna, dok ukupni iznos investicije iznosi 56 milijuna kuna.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.