11.05.2017 09:54
ZAGREB, 11. svibnja 2017. (Hina), Knjižarskom lancu Algoritmu MK od ponedjeljka je blokiran račun i vjerojatno će završiti u stečaju s dugom prema nakladnicima od 30-ak milijuna kuna, doznaje se od Zajednice nakladnika koja pokušava spasiti knjižarsku infrastrukturu i oko 260 radnih mjesta u Algoritmovim knjižarama.
Kako bi se spriječilo zatvaranje knjižara Algoritma MK, hrvatski izdavači, okupljeni u Zajednici nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, pokrenuli su pregovore s drugim vlasnicima knjižara koji bi mogli  preuzeti u najam barem dio od 31 Algoritmove knjižare, rekao je u četvrtak Hini predsjednik Zajednice nakladnika Mišo Nejašmić.

"Aktivirali smo se na spašavanju knjižarske infrastrukture i uputili poziv čitavom nizu kolega koji mogu potencijalno preuzeti knjižare, s obzirom da će ovo vrlo vjerojatno završiti u nekom stečaju. U našem su fokusu 260 zaposlenih u sustavu knjižara Algoritam MK i način na koji će im se pružiti mogućnost da u što kraćem vremenu, zajedno s knjižarama, budu preuzeti od drugih knjižarskih kuća", ističe Nejašmić.

Algoritam MK je knjižarski sustav u čijem je lancu 31 knjižara, Algoritam nakladništvo je 99-postotni vlasnik, a jedan posto drži Mozaik knjiga. Algoritam nakladništvo je već dvije godine u predstečajnoj nagodbi, ali mu nije blokiran račun, pojašnjava Nejašmić.

"U knjižarama se trenutačno provodi redovna godišnja inventura, a postoji mogućnost da danas pošaljem dopis o zabrani prodaje knjiga hrvatskih nakladnika i traženje povrata dugova kako se ne bi pretrpjela veća šteta. Dug prema nakladničkom sektoru je oko 30 milijuna kuna, a ukupni dug oko 50 milijuna kuna", kaže Nejašmić.

Predsjednik Zajednice nakladnika očekuje da će rezultati pregovora s knjižarskim lancima, koji bi mogli preuzeti Algoritam, biti poznati danas poslijepodne.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.