08.04.2017 07:48
ZAGREB, 7. travnja 2017. (Hina), Vlada je u petak poslijepodne objavila da je zaprimila obavijest Trgovačkog suda u Zagrebu o podnesenom prijedlogu za otvaranje postupka izvanredne uprave Agrokora te najavila da će Vlada sve odluke donijeti u zakonskom roku.
"Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva zaprimili su obavijest Trgovačkog suda u Zagrebu o podnesenom prijedlogu za otvaranje postupka izvanredne uprave Agrokora.Prijedlog je Trgovačkom sudu podnio dužnik - Agrokor koncern za upravljanje društvima, proizvodnju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima dioničko društvo Zagreb, te zatražio pokretanje postupka izvanredne uprave nad navedenim dužnikom i nad svim njegovim ovisnim i povezanim društvima.

Vlada Republike Hrvatske sve će odluke donijeti u zakonskom roku, a sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku i o svim će odlukama izvijestiti javnost", navodi se u priopćenju Vlade.

Trgovački sud zaprimio prijedlog za izvanrednom upravom

Trgovački sud u Zagrebu u petak je potvrdio da je zaprimio prijedlog Agrokora za pokretanje postupka izvanredne uprave nad koncernom i njegovim ovisnim i povezanim društvima. Trgovački sud u Zagrebu, po sucu pojedincu Nevenki Siladi Rstić, u povodu prijedloga Agrokora za pokretanje postupka izvanredne uprave nad tim dužnikom, obavještava Vladu i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta da je 7. travnja, u 15,45 sati kod ovog suda zaprimljen prijedlog Agrokora za pokretanje postupka izvanredne uprave nad tim dužnikom i nad svim njegovim ovisnim i povezanim društvima, navodi se u obavijesti Suda. 

Sud poziva Vladu da na prijedlog Ministarstva u roku dva radna dana od dana zaprimanja obavijesti predloži imenovanje izvanrednog povjerenika i takvu odluku bez odgađanja dostavi Sudu. Nakon što primi tu odluku Vlade, Sud će u iduća dva radna dana donijeti rješenje o otvaranju postupka izvanredne uprave i odluku o imenovanju izvanrednog povjerenika, navodi se u obavijesti koji je potpisala sutkinja Nevenka Siladi Rstić. 

Todorić podnio zahtjev za aktivaciju zakona o sistemskim tvrtkama

Uprava Agrokora u petak poslijepodne je objavila da je podnijela zahtjev za aktivaciju Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, uz izjavu predsjednika Agrokora Ivice Todorića da je ta odluka donesena u uvjerenju da je to u najboljem interesu za svakog pojedinog zaposlenika, partnera, dobavljača, svih drugih dionika te cjelokupnog gospodarstva.

"Cijenjene kolege, zaposlenici Agrokor koncerna, poslovni suradnici, partneri, uvažena javnosti, želim vas obavijestiti kako je Uprava Agrokora, sa mnom na čelu, pokrenula proces aktivacije Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Navedenu odluku donosim u uvjerenju kako je to u najboljem interesu za svakog pojedinog zaposlenika, partnera, dobavljača, svih drugih dionika te cjelokupnog gospodarstva. Iskreno se zahvaljujem svim zaposlenicima, bliskim suradnicima i partnerima s kojima sam izgradio najznačajniju tvrtku u povijesti Republike Hrvatske", kaže se u izjavi Ivice Todorića. 

Todorić dodaje da je svih tih godina, pa i u posljednjim izrazito izazovnim trenucima, davao svoj maksimum kako bi se osigurala stabilnost kompanije, sačuvalo preko 60 tisuća radnih mjesta te osigurala opstojnost i prosperitet čitavog Agrokor koncerna. "Još jednom pozivam sve one koji mogu doprinijeti da Agrokor nesmetano nastavi s radom, da se sačuvaju radna mjesta i da se omogući daljnji razvoj, da učine sve u svojoj moći da se to i ostvari. Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi", izjava je Ivice Todorića koju je objavio Agorkor.

Plenković: Vlada spremna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je ranije u petak kako će Vlada, ako i kada se Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH aktivira, biti spremna, a izrazio je i uvjerenje da će se idućeg tjedna situaciju u hrvatskom gospodarstvu u vezi s Agrokorom stabilizirati. "Zakon je na snazi, poznate su vam njegove odredbe", kazao je premijer na konferenciji za novinare nakon sastanka u Banskim dvorima s čelnicima PPD-a i Petrokemije te ponovio kako je "u ovom trenutku, sukladno propisu koji je donesen, jedino bitno da se procedura pokrene".

Na pitanje novinara tko bi mogao biti izvanredni povjerenik ukoliko se procedura pokrene, odgovorio je "o tom potom", a upitan bi li to mogao biti Antonio Alvarez, kazao je da će se o njegovom budućem angažmanu razgovarati kasnije. Ujedno je apelirao i na strpljenje dobavljača, koji su jučer dali 24-satni rok za početak rješavanja situacije s Agrokorom, kako ne bi obustavili opskrbu tvrtki koncerna svojim proizvodima, poručivši kako idućeg tjedna očekuje stabilizaciju.

Zakonski postupak Prema odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, koji je jučer prihvaćen u Saboru i objavljen u Narodnim novinama, prijedlog za otvaranje postupka izvanredne uprave ovlašten je podnijeti dužnik ili vjerovnik dužnika i/ili dužnikovih povezanih i ovisnih društava, uz suglasnost dužnika. Prijedlog u ime dužnika ovlašteni su podnijeti osoba ili osobe ovlaštene za zastupanje dužnika po zakonu, član uprave ili upravnoga odbora dioničkoga društva te član nadzornoga odbora dužnika, ako nema osoba ovlaštenih za zastupanje dužnika po zakonu. 

Prijedlog za otvaranje postupka izvanredne uprave podnosi se sudu. Ako prijedlog podnosi dužnik, onda on mora sadržavati podatke za identifikaciju dužnika i svih povezanih i ovisnih društava te dokumentaciju kojom se potvrđuje postojanje razloga za otvaranje postupka izvanredne uprave. Smatra se da je dužnik dokazao postojanje prijeteće nesposobnosti za plaćanje ako uz prijedlog za otvaranje postupka izvanredne uprave priloži izvod iz poslovnih knjiga dužnika, a kojim se dokazuje postojanje neplaćenih dospjelih tražbina vjerovnika.

Ako je podnositelj dužnik, uz prijedlog za otvaranje postupka izvanredne uprave dužan je dostaviti posljednje dostupne i podnesene financijske izvještaje za dužnika i njegova ovisna i povezana društva u skladu sa Zakonom o računovodstvu s tim da se usporedni podaci u financijskim izvještajima iskazuju sa stanjem na dan godišnjih financijskih izvještaja prethodne godine.

Ako prijedlog za otvaranje postupka izvanredne uprave, pak, podnosi vjerovnik, on je dužan dostaviti dokaz o postojanju svoje tražbine te njezinoj dospjelosti i suglasnost dužnika za podnošenje takvog prijedloga. Uz suglasnost, dužnik je obvezan i izdati vjerovniku identifikaciju dužnika i svih povezanih i ovisnih društava te dokumentaciju kojom se potvrđuje postojanje razloga za otvaranje postupka izvanredne uprave.

Kada zaprimi prijedlog, sud je, prema zakonu, obvezan obavijestiti Vladu i Ministarstvo gospodarstvo o podnesenom prijedlogu. U roku od dva radna dana nakon što je sud obavijesti, Vlada na prijedlog Ministarstva treba donijeti odluku o prijedlogu za imenovanje izvanrednog povjerenika te ju dostaviti sudu. Sud tada, ne kasnije od dva radna dana od dana primitka odluke Vlade, donosi rješenje o otvaranju postupka izvanredne uprave i o imenovanju izvanrednog povjerenika, sukladno prijedlogu Vlade.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.