15.03.2017 12:00
ZAGREB, 15. ožujka 2017. (Hina), Saborski zastupnici suglasili su se u srijedu da radnike treba dodatno zaštititi kad im se tvrtke nađu u stečaju ili blokadi, a većina ih drži da će to omogućiti Zakon o osiguranju radničkih tražbina, koji je predložila Vlada i prolazi prvo saborsko čitanje, no SDP-ov Gordan Maras prozvao je premijera zbog šutnje oko Agrokora.

Zakon je dobro pripremljen, može doprinijeti zaštiti radničkih potraživanja, kaže Marija Jelkovac (HDZ) i dodaje kako je pretpostavka da osnovna radnička prava, a među njima su plaća, otpremnina i drugo, budu barem u razumnom dijelu zaštićeni u slučaju insolventnosti poslodavca.

Bulj (Most): Radnice Dalmatinke godinama bez plaće I Most drži da predloženi zakon donosi pomak, kaže Miro Bulj, ogorčen posljedicama koje je u Hrvatskoj ostavila privatizacija. Je li ijedan poslodavac, koji je privatizacijom došao do vlasništva, odgovarao jer radniku nije isplatio plaću, upitao se i podsjetio da su radnice Dalmatinke iz Sinja godinama "izrabljivane" bez plaće, da je slično bilo i u Kamenskom. Treba čvrsto stati iza radnika, a ne lobija koje podržavaju razne političke opcije, poručuje Bulj. 

Poslodavca koji se bogati, a ne isplaćuje plaće treba staviti u zatvor, kaže njegov stranački kolega Tomislav Žagar, koji kao i niz drugih zastupnika poziva na veći angažman institucija - inspekcija, Porezne uprave.Važno je zaštititi radnika na svaki mogući način i da se unaprijedi to stanje, ali bojim se da ni ovaj zakon neće tome doprinijeti, ocijenio je Branimir Bunjac (Živi zid).

Radnici su, upozorava, višestruko prevareni i prije nego dođe do naplate tražbina, u mnogim su strukama lažirane isplatne liste, mnogi poslodaci "iscrpe" jednu tvrtku, odnosno otjeraju je u stečaj da bi otvorili drugu, a radnici ostaju bez plaća, otpremnina. Bunjac (Živi zid): Ljevak ostao dužan, pa ga HDZ-ova Vlada nagradila Bunjac pritom apostrofira zaštitarsku tvtku Gama sigurnost i nakladnika Zdenka Ljevaka koji je, kaže, vodio Nakladu Naprijed, ostao dužan radnicima, vjerovnicima, Gradu Zagrebu, nije platio porez, prirez, doprinos, pa paralelno osnovao druge tvrtke i nastavio poslovanje s državom.

Čovjeka koji ne isplaćuje plaće HDZ-ova Vlada je imenovala ravnateljem Programskog vijeća HRT-a i Vijeća za elektroničke medije, ustvrdio je zastupnik. Zakon, kao "izuzetno dobar" hvali i SDP. Pravo na plaću jedan je od najvažnijih instituta radnog prava, kaže Mirando Mrsić i poručuje kako uređene zemlje ne poznaju situaciju da radnik radi, a ne primi plaću.

Uz pojačan rad inspekcijskih službi do kraja godine ne bi trebali imati ni jednog radnika koji radi, a ne prima plaću, kaže. Stevo Culej (HDZ) 'iskoristio' je Mrsićev istup i spočitnuo mu da je za tvrtku njegove supruge, koja je ostala dužna 10 milijuna kuna, iznađen način kako će vraćati dugove, odnosno "ta sredstva", dok mali nisu dobili takvu šansu. "Tko će nego k..... o poštenju, vi i supruga dužni ste porez", uzvratio mu je Mrsić, pa ga je predsjedavajući Milijan Brkić (HDZ) pozvao da bira riječi. 

"Glede dugova i dugovanja, ne radi se o nikakvom porezu, to je odnos strane multinacionalne kompanije i HZZO-a koji je u postupku rješavanja", objasnio je Mrsić te istaknuo da to nije dug ni njegove supruge, "niti naše obitelji, niti njene tvrtke". Culeju je poručio da svojim istupom zapravo samo želi ocrniti političkog protivnika, jer oko zakona nije bilo prijepora, dobar je za radnike.

Maras (SDP): Premijer šuti o Agrokoru Gordan Maras (SDP) naveo je da u Hrvatskoj 10.670 ljudi radi, a ne prima plaću te upozorio na pogoršanje trenda u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, dodao je, 75 tisuća je na minimalcu nedostojnim za život. Maras se osvrnuo i na problem s kojima se suočila tvrtka Agrokor, prozivajući premijera Andreja Plenkovića zbog šutnje i tajnih, noćnih sastanaka. Tvrtka koja ima utjecaj na gospodarstvo, kao Agrokor, puno je važnija od Ine, ali od premijera ne čujemo ništa, on se potajice sastaje svaki dan i ne govori ništa, ustvrdio je Maras u jednoj od replika. Kaže i da "dramu" koja se stvara u javnosti najviše potenciraju baš tajni sastanci premijera.

"Jasno treba poručiti kakva je situacija, što država kani učiniti, ne radi pojedinca, nego hrvatske tvrtke i gospodarstva", rekao je Maras i dodao da država neće spašavati ni jednog poduzetnika, neovisno koliko je velik, nego radna mjesta i gospodarstvo, što smo imali prilike vidjeli u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama. Njegove tvrdnje o tajnim sastancima odbacio je Ante Sanader (HDZ).

Koji su to tajni sastanci koji se održavaju u zgradi Vlade, zapitao se Sanader? Premijer Plenković poslijepodne će Sabor izvijestiti o sastancima Europskog vijeća u Bruxellesu te o neformalnim sastancima Vijeća na Malti i u Bruxell.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.