09.03.2017 07:38
ZAGREB, 8. ožujka 2017. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se pokreće prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Akcijom socijaldemokrata Hrvatske (ASH) te je pozvao zastupnike te stranke da do 14. ožujka predaju popis imovine i obaveza s utvrđenim dugom od čak 1,24 milijuna kuna.
Zaključkom Trgovačkog suda za 20. travnja zakazano je i ročište o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka na koji su pozvani predstavnike tog dužnika, ali i Financijske agencije (Fine) i Zagrebačke banke.Ovotjedna sudska odluka uslijedila je nakon prijedloga Fine za otvaranje stečajnog postupka iz travnja prošle godine u kojem se navodilo da je ASH do 1. rujna 2015. imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekidnom razdoblju od čak 1581 dan i u ukupnom iznosu od 1,24 milijuna kuna.

Prema podacima Fine ta je stranka tada imala samo jednog zaposlenoga, ali i oročen novac na tri otvorena računa u Zagrebačkoj banci. ASH je prošle godine brisana iz registra političkih stranaka, a kao njezin posljednji predsjednik navodi se Zlatko Klarić. U registar stranaka stranka je upisana u veljači 1990. Kao nasljednik Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske i kasnije Socijalističkog saveza – Saveza socijalista Hrvatske promijenila je svoj naziv u Akciju socijaldemokrata Hrvatska tek u prosincu 1994.

Ta stranka bila je poznata i po tome što je njezin dugogodišnji predsjednik zagrebački odvjetnik Silvije Degen sredinom 90-ih pokušao okupiti pripadnike hrvatske političke ljevice razočarane politikom tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. No, na izborima 1995. ASH nije uspio osvojiti niti jedan mandat, nakon čega je ta stranka djelovala uglavnom u koalicijama s drugim strankama ljevice.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.