22.02.2017 08:02
ZAGREB, 21. veljače 2017. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje o istovremenom otvaranju i zaključivanju stečajnog postupka nad Abecedom demokracije, političkom strankom koja je pristupanjem zastupnika Ivana Pernara nakratko bila parlamentarna, te će se nakon pravomoćnosti rješenja ta politička stranka brisati iz registra. 
 Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa u kojem su se još u siječnju prošle godine pozivali zastupnici te političke stranke s nešto više od 1500 kuna duga da u roku od osam dana prijave popis imovine i obaveza, a vjerovnici da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka. Budući da se zastupnici Abecede demokracije i njihovi vjerovnici nisu odazvali u zakonski predviđenim rokovima, Trgovački sud je ustanovio da je ta stranka nesposobna za plaćanje te  je po službenoj dužnosti donio rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka. 

Protiv rješenja o zaključenju stečaja Abecede demokracije dopuštena je žalba Visokom trgovačkom sudu u roku od osam dana. Abeceda demokracije upisana je u registar političkih stranaka u listopadu 1995. kao 99. stranka u Hrvatskoj, a predsjednik joj je Stjepan Vujanić. 

U studenome prošle godine ta je dotad izvanparlamentarna stranka postala poznata kada je Ivan Pernar iz Živog zida prešao u njezine redove navodeći da to čini jer "Ministarstvo uprave nije željelo registrirati stranku Jedina opcija". Predsjednik Abecede demokracije Stjepan Vujanić  u tadašnjim javnim istupima nije krio zadovoljstvo što se Pernarovim pristupom ta stranka napokon vodi kao parlamentarna i to nakon punih 21 godinu od osnivanja.  Vujanić je tada, govoreći o Pernaru za Tportal, rekao kako mu je jednog dana došao kući i rekao da želi postati član stranke. 

"Nismo ništa pitali, rekli smo da je to za nas kompliment i ponudili mu da on bude predsjednik", rekao je Vujanić dodajući da je Pernar "fino odgojeno dijete".  Zahvaljujući tom i političkom transferu, Abeceda demokracije dobila je iz proračuna nešto više od 65.000 kuna. Tim novcem, najavljivao je Vujanić, podmirit će se osnovne potrebe stranke – tražit će se prostor za najam, "možda nabaviti pokoje računalo i putem studentskog servisa angažirati djelatnik, a moguće je i da će Ivan Pernar kao saborski zastupnik imati određene troškove". 

Zastupnik Ivan Pernar izabran je u Hrvatski sabor u 6. izbornoj jednici kao zastupnik Živog zida, kratko je bio zastupnik Abecede demokracije, a nakon 12. siječnja 2017., kada je po saborskim podacima o zastupniku prestao biti članom Abecede demokracije, nastavio je obnašati zastupničku dužnost kao član stranke Živi zid.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.