16.02.2017 07:23
ZAGREB, 15. veljače 2017. (Hina), Vjerovnici Črnomerec centra d.o.o, građevinske tvrtke preko koje je bivši premijer Nikica Valentić pokušao ostvariti projekt sa 600 stanova na zagrebačkom Črnomercu, prihvatili su izmijenjen plan restrukturiranja tvrtke, a među vjerovnicima koji su bili protiv tog plana izdvaja se država koja potražuje više od 1,9 milijuna kuna.
Na ročištu na zagrebačkom Trgovačkom sudu za izmijenjeni plan restrukturiranje tvrtke glasovalo je 47, a protiv je bilo 27 vjerovnika koji ukupno od te tvrtke potražuju gotovo 130 milijuna kuna.Vjerovnici u prvoj skupini - razlučni vjerovnici s pravom odvojenog namirenja i i izlučni vjerovnici - Kreditna banka Zagreb s potraživanjem od 68 milijuna kuna i UniCredit Leasing Croatia s 2,2 milijuna kuna utvrđene tražbine prihvatili su novi plan restrukturiranja.

U drugoj skupini od čak 72 vjerovnika s neosiguranim tražbinama koji potražuju ukupno blizu 60 milijuna kuna, za izmijenjeni plan je glasovalo 45 vjerovnika s ukupno 44,9 milijuna kuna utvrđenih tražbina, a protiv ih je bilo 27 koji ukupno potražuju 13,2 milijuna kuna.Protiv predloženog plana bilo je i Ministarstvo financija, ali ne i Agrokor, potencijalni partner Črnomerec centra koji potražuje više od 36,8 milijuna kuna.

Glasovanje o izmijenjenom planu restrukturiranja te tvrtke uslijedilo je nakon otvaranja predstečajne nagodbe u srpnju prošle godine i utvrđivanju tražbina vjerovnika te tvrtke, nositelja neostvarenog najambicioznijeg građevinskog projekta u zapadnom dijelu Zagreba u sklopu kojeg se, između ostaloga, najavljivala i gradnja poslovnog tornja od čak 26 katova.

U sklopu pokretanja predstečajnog postupka bio je predstavljen prvi plan restrukturiranja Črnomerec centra napravljen u travnju prošle godine u kojem se navodilo da je glavni razlog predstečaja " prijeteća nesposobnost za plaćanje" jer društvo neće moći ispuniti svoje obaveze po dospijeću. Istaknuto je da je prema podacima Fine, krajem ožujka prošle godine bilo evidentirano čak 35,9 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje te tvrtke.U dosadašnjem planu restrukturiranja navodila se mogućnost opstanka i podmirenja obveza Črnomerec centra u suradnji sa strateškim partnerom.

"U uvjetima nelikvidnosti i insolventnosti, u postupku predstečajnog postupka, Društvo je razmatralo mogućnost uspostave strateškog partnerstva, kako bi se moglo financijski i operativno restrukturirati te trajno osposobiti za podmirenje obveza" navodilo se u planu.

U planu je stajalo i da je društvo među značajnijim vjerovnicima identificiralo Agrokor grupaciju kao "razborito relevantnog strateškog partnera" u postojećim okolnostima, s obzirom da je Agrokor grupacija i u prethodnim razdobljima pratila taj projekt.

Črnomerec centar je kao d.o.o za "projektiranje, građenje i nadzor" osnovan 2005. i ima temeljni kapital od 134,8 milijuna kuna. Do kraja ožujka 2016. jedini član društva Črnomerec centar bila je Niva inžinjering, tvrtka Nikice Valentića, ali ugovorom o prijenosu poslovnih udjela, vlasništvo nad Črnomerec centrom u travnju je preneseno na Estima Expertus d.o.o.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.