10.02.2017 07:16
ZAGREB, 9. veljače 2017. (Hina), Visoki trgovački sud (VTS) važio je žalbu Keruma d.o.o, temeljne tvrtke poduzetnika i bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma, na odluku prvostupanjskog suda kojom je bilo odbijeno sklapanje predstečajne nagodbe te tvrtke s više od 800 milijuna duga pa će se o tome odlučivati u ponovljenom postupku.
"U ponovnom postupku prvostupanjski sud će otkloniti nepravilnosti i nezakonitosti na koje mu je ukazano ovim rješenjem i ponovno utvrditi jesu li ispunjene sve pretpostavke Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi za sklapanje predstečajne nagodbe i može li odobriti te nagodbe u onom sadržaju kakav predlaže dužnik", navodi se u sudskom rješenju.

U obrazloženju pobijanog rješenja stoji da je predstečajna nagodba Keruma d.o.o bila sklopljena u srpnju 2014., ali da je Hypo banka na to rješenje uložila žalbu na temelju koje je Visoki trgovački sud ukinuo rješenje o sklapanju nagodbe i predmet vratio prvostupanjskom sudu.

U ponovljenom je, pak, postupku prvostupanjski sud u kolovozu prošle godine pozvao dužnika Keruma da dostavi nacrt predstečajne nagodbe i plan financijskog i operativnog restrukturiranja tvrtke. No, nakon pregleda dostavljene dokumentacije taj je sud zatražio i dostavu novog, izmijenjenog plana restrukturiranja, što je Visoki trgovački sud proglasio nepravilnim, odnosno nezakonitim.

"Prvostupanjski sud ne može pozivati dužnika da dostavi neki drugi izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja koji nije prihvaćen pred nagodbenim vijećem, o kojem vjerovnici nisu glasovali i koji nije utvrđen u postupku predstečajne nagodbe", ističe se u rješenju VTS-a.

Kerum d.o.o, nekad temeljna trvtka poslovnog carstva Željka Keruma i njegove obitelji, prema medijskim napisima iz 2012. imala je više od 855 milijuna kuna duga – odnosno kreditnih obaveza, od čega čak 540 milijuna kuna duga bankama i financijskim institucijama, a uz to je bilo navedeno i dugovanje državi za porez od 22 milijuna kuna.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.