06.02.2017 10:00
ŠIBENIK, 6. veljače 2017. (Hina), Trgovački sud pokrenuo je stečajni postupak nad šibenskim poduzećem Rivijera na zahtjev Fine zbog neprekidne blokade računa od 446 dana i nepodmirenih obveza od preko 41,5 milijuna kuna.
Sud je pozvao vjerovnike da svoje tražbine prijave u roku od 60 dana te zakazao ročište za 3. svibnja kad će ta potraživanja biti ispitana i eventualno priznata. Za stečajnog upravitelja imenovan je Ivica Matas, a Trgovački je sud utvrdio da Rivijera u vlasništvu ima imovinu i to nekretnine, dionice te pokretnine čijom bi se prodajom mogli namiriti troškovi stečajnog postupka i vjerovnici s obzirom da je poduzeće nesposobno za plaćanje i ne može ispunjavati svoje obveze.

Većinski vlasnik Rivijere d.d. je Ivo Dean kojeg su zajedno sa suprugom šibenska policija, Županijsko državno odvjetništvo i tzv. porezni Uskok pri Ministarstvu financija lani u ožujku osumnjičili za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaju poreza. Ukupna šteta za koju se terete iznosi preko 70 milijuna kuna, od čega je za oko 23 milijuna kuna navodno oštećen državni proračuna, a za ostatak Rivijera i hotel Imperijala iz Vodica.

Istražitelji sumnjaju da su raznim malverzacijama iz hotela Imperijal izvukli više od 38 milijuna kuna, prodajući dionice hotela po cijeni višoj od tržišne, a pri tom nisu uplatili porez čime su oštetili državni proračun za oko 22 milijuna. Nezakonito prikazanom dobiti društva Rivijera je tijekom 2009. i 2010. isplatila dividende dioničarima u iznosu od gotovo 8,5 milijuna kuna od čega je Ivi Deanu uplaćeno gotovo sedam milijuna kuna.

Kako na taj iznos nije obračunao porez na dohodak od kapitala Dean je državni proračun oštetio za 1,4 milijuna kuna. Svoja potraživanja od Rivijere do sad su prijavili Jadranska banka i to 4,5 milijuna kuna temeljem Ugovora o dugoročnom kreditu, Porezna uprava kojoj Rivijera duguje 2,6 milijuna kuna te švicarski NLB koji potražuje čak 5,2 milijuna švicarskih franaka.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.