02.02.2017 07:30
ZAGREB, 1. veljače 2017. (Hina), Trgovački sud u Bjelovaru donio je rješenje o istovremenom otvaranju i zatvaranju stečaja "Družbe Božje riječi" pa će se nakon pravomoćnosti rješenja taj stečajni dužnik s nešto više od 1400 kuna utvrđenog duga brisati iz evidencije pravnih osoba Katoličke crkve u Hrvatskoj.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon objave oglasa u listopadu prošle godine u kojem su se pozivali zastupnici "Družbe Božje riječi" da u roku od petnaest dana predaju popis imovine i obaveza, a istovremeno su se pozivali i njihovi vjerovnici da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka.

Budući da se zastupnici i vjerovnici te vjerske družbe nisu odazvali u zakonski predviđenom roku, sud je utvrdio da je dužnik nesposoban za plaćanje te je po službenoj dužnosti donio rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

U sudskoj odluci navodi se i da je rješenje o stečaju doneseno jer se na temelju zahtjeva Financijske agencije (Fine) nije moglo sa sigurnošću utvrditi da "Družba Božje riječi" ima imovinu koja bi ušla u stečajnu masu i koja bi bila dovoljna za namirenje troškova stečajnog postupka. No, ukoliko stečajni upravitelj, pregledom poslovne dokumentacije i prostora dužnika, utvrdi da dužnik ipak ima imovinu koja bi se mogla unovčiti, sukladno zakonskim odredbama tu će imovinu unovčiti u ime i za račun stečajne mase te će prikupljenim sredstvima podmiriti nastale troškove stečajnog postupka.

Neiskorišteni novac, kako se ističe, bit će uplaćen u Fond za namirenje troškova stečajnog postupka."Družba Božje riječi" je misijska i redovnička zajednica koja svojom osnovnom svrhom smatra "navješćivanje Evanđelja, ponajprije tamo gdje još nije naviješteno te osnivanje novih i utvrđivanje postojećih kršćanskih zajednica". Družba je isticala da svoje ciljeve ostvaruju na različite načine – u dušobrižništvu, Caritasu, izobrazbi svećenika, radionicama za izobrazbu laika, školama i sveučilištima, znanstvenim institutima, sredstvima javnog informiranja te u tiskovnom apostolatu.

Družba, čiji se pripadnici nazivaju verbitima, ima preko 6000 članova iz 68 različitih zemalja svijeta te djeluje u šezdesetak država, a sjedište njihove Vrhovne uprave je u Rimu.Prvi verbiti na našem tlu, pater Evald Szczygiel i pater Josip Bzik, došli su u Zagreb 1979. Iste je godine nadbiskup Franjo Kuharić službenim dekretom odobrio djelovanje "Družbe božje riječi" u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a 1981. je blagoslovljena misijska kuća – odnosno sjedište verbita u u zagrebačkoj četvrti Gajnice

Protiv rješenja o stečaju "Družbe božje riječi" dopuštena je žalba u roku od osam dana od dostave rješenja, time da žalbu može podnijeti samo osoba ovlaštena za zastupanje dužnika, u ovom slučaju Katolička crkva.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.