28.01.2017 12:00
ZAGREB, 27. siječnja 2017. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se otvara stečajni postupak nad Mesnicama Fiolić, tvrtkom bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Stjepana Fiolića, a za 26. travnja zakazao je ročište na kojem će ispitati tražbine vjerovnika te tvrtke s više od 47 milijuna kuna utvrđenog duga.

U sudskom rješenju pozivaju se i vjerovnici da u roku od 60 dana prijave svoje tražbine stečajnoj upraviteljici Davorki Huljev.Određen je i upis zabilježbi nad nekretninama Mesnica Fiolić u zemljišnim knjigama, među kojima su i zgrade i zemljišta u središtu Zagreba, ali i tvorničke hale, proizvodni pogoni i pomoćnih objekti u Hrvatskoj Dubici i Strošincima.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon prijedloga Fine za pokretanje stečajnog postupka u kolovozu prošle godine u kojem se navodilo da su Mesnice Fiolić do kolovoza 2015. imale evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od 47.68 milijuna kuna u razdoblju duljem od 120 dana.

Nakon toga je bilo održano sudsko ročište radi rasprave o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka te je bilo naloženo zastupnicima Mesnica Fiolić da dostave izvješće o financijsko - gospodarskom stanju tvrtke, a na temelju njihova izvješća u listopadu prošle godine ispostavilo se da Mesnice Fiolić imaju dovoljno imovine za podmirenje troškova stečajnog postupka.

Na raspravi krajem prošle godine direktorica Mirjana Fiolić i punomoćnik tvtke izjavili su da se ne protive otvaranju stečajnog postupka. Mesnice Fiolić tvrtka je osnovana 1992., temeljni kapital joj je 18,7 milijuna kuna, kao osnivač navodi se Stjepan Fiolić, a direktorica njegova supruga Mirjana.

Problemi Mesnica Fiolić započeli su nakon što je Stjepan Fiolić bio uhićen u travnju 2012. zbog afere Planinska. Prema tvrdnjama tužiteljstva, na nagovor tadašnjeg premijera Ive Sanadera početkom 2009. Fiolić je zgradu u vlasništvu Mesnica Fiolić za 79,9 milijuna kuna, odnosno po cijeni dvostruko većoj od tržišne, prodao Ministarstvu regionalnog razvoja, pri čemu je državni proračun navodno oštećen za 37,9 milijuna kuna. 

Dvije godine kasnije, prema medijskim napisima, Mesnice Fiolić počele su ostvarivati gubitak, zatvorile su gotovo sve mesnice u Zagrebu i okolici, a firma je nakon ostvarenih 66 milijuna kuna prihoda u 2012. u 2014. i 2015. ostvarila gubitak veći od 15 milijuna kuna. Presuda za aferu Planinska u travnju ove godine bila je odgođena, a tijekom procesa Fiolić je priznao da je Sanaderu nakon te prodaje zgrade u zagrebačkoj Planinskoj ulici odnio 10 milijuna kuna i milijun eura provizije. Nastavak suđenja najavljen je za veljaču.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.