27.01.2017 07:45
ZAGREB, 26. siječnja 2017. (Hina), Stečajni upravitelj Adriatic securityja, zadarske zaštitarske tvrtke vlasnika Nedjeljka Grabića s gotovo 15 milijuna kuna priznatih tražbina vjerovnika, predao je popis stečajne imovine u kojoj se ističe da dužnik nema nekretnina, ali u pokretnoj imovini ima dvadesetak vozila i "ostali inventar i sredstva za rad" među kojima pancirke, trezore, sigurnosne spremnike, čelična vrata i više od 180 pištolja.
Kako se ističe u dopisu stečajnog upravitelja, procjena vrijednosti vozila zaštitarske tvrtke u stečaju iznosi oko 620.000 kuna, a odnosi se na deset vozila jer za ostale "nema knjigovodstvene vrijednosti ili su amortizirana". Vrijednost ostalog inventara i sredstava za rad iznosi nešto manje od 900.000 kuna uz opasku da je "veći dio pištolja amortiziran i nema podataka o knjigovodstvenoj vrijednosti". U detaljnom opisu inventara među pištoljima, kao dijelu stečajne mase Adriatic securitya, spominju se češke Zbrojovke, CZ-i, Mauseri, Star Firestar, ali i 25 komada hrvatskih HS-9 "bez serijskog broja".

U dopisu se navodi da obveze Adriatic securitya, odnosno visine priznatih tražbina koje se mogu "tretirati i kao obveze stečajnog dužnika" iznose 14,96 milijuna kuna. Ističe se i da imovina Adriatic securitya u što su uključena vozila, oprema i tražbine iznosi oko 4,5 milijuna kuna."Komparacijom vrijednosti i imovine i ukupnih obaveza stečajnog dužnika dolazi se do zaključka da se iz imovine dužnika nakon namirenja troškova u stečajnom postupku može namiriti samo dio tražbina vjerovnika", navodi se u dopisu stečajnog upravitelja.

Adriatic security je tvrtka osnovana 1995. Temeljni kapital joj je 772.800 kuna, a u registru se kao jedini član - osnivač navodi Nedjeljko Grabić. Ta je zaštitarska tvrtka u medijima prije nekoliko godina bila isticana i kao jedina od hrvatskih zaštitarskih tvrtki koja obavlja i "obradu novca", odnosno gotovinski servis. Stoga je, kako se pisalo, Adriatic security imao trezore u Zadru, Zagrebu, Splitu, Puli i Dubrovniku, a zapošljavao je oko 600 ljudi.

Izvještaj stečajnog upravitelja uslijedio je nakon rješenja Trgovačkog suda u Zadru kojim je u studenom prošle godine otvoren stečajni postupak te tvrtke nakon što su utvrđene nepodmirene obveze u iznosu od 6,6 milijuna kuna. Istim je rješenjem najavljeno i ročište za ispitivanje tražbina vjerovnika Adriatic securitya zakazano za 3. veljače na Trgovačkom sudu u Zadru.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.