24.01.2017 08:10
RIJEKA, 19. siječnja 2017. (Hina), Nezavisni kandidat za riječkoga gradonačelnika Hrvoje Burić u četvrtak je na konferenciji za novinare svoje liste pod nazivom "Rijeka budućnosti" ustvrdio da riječka tvrtka "Energo" prevelikim računima za toplinsku energiju potkrada Riječane te je najavio da će zatražiti smanjenje fiksne naknade, kao dijela računa, za 50 posto.

Hrvoje Burić je naglasio da Riječani plaćaju najskuplje grijanje u Hrvatskoj, a da, odobrenjem Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), "Energo" ima najviši koeficijent za izračun fiksne naknade u državi.Novcem iz fiksne naknade ranije su se održavale toplinske podstanice u zgradama, a promjenom nadležnog zakona taj je trošak prebačen na suvlasnike, odnosno stanare, a da iznos fiksne naknade nije umanjen, kazao je Burić.

Upozorio je i da riječka privatna tvrtka "Ri-stan" obavlja objedinjenu naplatu troškova stanovanja za komunalna društva, uključujući "Energo", iako bi građani morali plaćati račune izravno Energu. Nepoznato je, kaže, koliko Ri-stan ubire i koliko uplaćuje Energu.

Od fiksne naknade za toplinsku energiju, po nekim je procjenama, u proteklih 11 godina sakupljeno 185 milijuna kuna od čega je oko 55 milijuna utrošeno na plaće zaposlenih u Energu, a 28 na investicijsko održavanje pa ostaje nejasno gdje je nestalo ostalih 100 milijuna kuna, naveo je Burić.

Najavio je slanje dopisa HERA-i s pitanjima zbog čega je Energu odobrena izuzetno visoka fiksna naknada, zbog čega se još dopušta plaćanje računa preko Ri-stana, a ne izravno Energu te zbog čega je u Sloveniji osjetno niža cijena toplinskog grijanja za građane nego u Hrvatskoj.

Hrvoje Burić kazao je da je namjera njegove liste da razotkrije sustav poslovanja riječkih komunalnih društava, interesne skupine i umrežavanje "s ciljem pljačke građana".Takav način upravljanja komunalnim sustavom uništio je riječko gospodarstvo i doveo do iseljavanja desetak tisuća stanovnika iz grada, ustvrdio je Burić.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.