20.01.2017 08:13
ZAGREB, 19. siječnja 2017. (Hina), Sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske zatražio je u četvrtak od Vlade donošenje odluke o nastavku proizvodnje u Imunološkom zavodu (IMZ) u roku 30 dana inače će započeti s prosvjedima.
Sindikat od resornog ministarstva i Vlade traži donošenje jasne i konkretne političke odluke o namjeri Vlade da zadrži i restrukturira IMZ, odnosno investira javni novac u javnu ustanovu koji će služiti javnom interesu svih hrvatskih građana, priopćeno je iz sindikata.

"Zahtijevamo žurno formiranje operativnog tijela, čiji zadatak neće biti ponovno čeprkanje po povijesti Imunološkog zavoda, kao ni traženje krivca za sadašnje stanje. Time neka se bave institucije. Jedini zadatak takvog tijela je operacionalizacija političke odluke, kojom javna ustanova u što kraćem vremenu mora početi s radom", kaže se u priopćenju.

Ako resorno ministarstvo i Vlada ne mogu ili ne žele donijeti političku odluku koja bi bila temelj za nastavak proizvodnje u IMZ-u, sindikat i radnici će biti prisiljeni koristiti sva zakonska sredstva, kao i sredstva građanskog neposluha u cilju ostvarivanja temeljnog ustavnog prava - prava na rad, te prava na dostojanstven život, poručuje sindikat.

Sindikalci najavljuju da će tijekom slijedećih 30 dana izraditi konkretan plan prosvjednih aktivnosti, koje neće trajati samo onoliko koliko traju sjednice Vlade. Cilj prosvjednih aktivnosti bit će okupljanje svih snaga u Hrvatskoj koje su se spremne pridružiti radnicima IMZ-a u ostvarivanju javnog interesa, navodi se u priopćenju. Sindikat također želi uspostaviti neformalno savezništvo sa čelništvom Zagreba, koje je pokazalo nedvosmislenu želju za investiranjem u IMZ u cilju nastavka proizvodnje.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić razgovarao je u četvrtak sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem o mogućnosti da Grad Zagreb bude strateški partner Vladi u projektu spašavanja IMZ-a. Nakon sastanka Bandić je potvrdio zainteresiranost Zagreba da sudjeluje u spašavanju IMZ-a, dok je Kujundžić najavio da će uskoro početi konkretni razgovori o mogućim rješenjima za IMZ.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.