11.01.2017 07:40
ZAGREB, 10. siječnja 2017. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu objavio je oglas kojim se pozivaju vjerovnici Mantex alfe d.o.o, tvrtke za poslovanje nekretninama i leasing Blaže Petrovića, da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s više od 130.000 kuna utvrđenog duga.
Istim oglasom pozivaju se i zastupnici Mantex alfe da u roku od petnaest dana predaju ovjeren popis imovina i obaveza te tvrtke, a ne odazovu li se vjerovnici i zastupnici u zakonski predviđenim rokovima, sud će smatrati da je dužnik nesposoban za plaćanje i po službenoj će dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupkaTvrtka Mantex alfa osnovana je u lipnju 2005., temeljni kapital joj je 20.000 kuna, a kao osnivač i direktor navodi se Blažo Petrović.

Osim Mantex alfe, Blažo Petrović u sudskom registru navodi se kao direktor, osnivač ili član uprave još trinaest tvrtki među kojima je i KG projekt koja se povezuje s utajom čak 15 milijuna kuna poreza za što Petrovića tereti državno odvjetništvo, optužnicom podignutoj u prosincu prošle godine.Državno odvjetništvo tvrdi da je Petrović nakon što je njegova tvrtka, koja je također pod istragom, zaradila 75,7 milijuna kuna novac preusmjerio na račun svoje druge tvrtke koja nije u sustavu PDV-a kako bi izbjegao plaćanje više od 15 milijuna kuna poreza.

Tužiteljstvo sumnja da je Petrović, potom, "prikrivena sredstva drugookrivljenog trgovačkog društva" kao pozajmice i gotovinske isplate isplaćivao sebi, supruzi, drugim osobama i tvrtkama, ali i poduzeću čiju je zaradu prebacio kako bi utajio porez.Petrović, u medijima nazivan kontroverznim poduzetnikom, i ranije je u više navrata optuživan za razna kaznena djela od višemilijunskih utaja, iznuda, prijetnji i protupravnih naplata, među ostalim, i na suđenju tzv. maloj mafiji, no nikada nije pravomoćno osuđen.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.