04.01.2017 07:45
ZAGREB, 3. siječnja 2017. (Hina), Financijska agencija (Fina) je nakon obustave postupka predstečajne nagodbe podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Finiens nekretninama, tvrtkom Petra Šole optuženog u aferi Karlovačka banka, kojoj je još u veljači prošle godine bio utvrđen dug od čak 154,1 milijuna kuna.
Početkom prosinca 2016. bio je obustavljen postupak predstečajne nagodbe pokrenut u svibnju zbog, kako se u rješenju navodi, zakonskih razloga za otvaranje stečajnog postupka. Najnoviji prijedlog Fine uslijedio je deset mjeseci nakon oglasa Trgovačkog suda kojim su se pozivali vjerovnici Finiens nekretnina da predlože otvaranje stečajnog postupka, ali i zastupnici te tvrtke da predaju ovjeren popis imovine i obveza.

Finiens nekretnine tvrtka je za poslovanje s nekretninama i građevinarstvo osnovana 2010. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna i kojoj je jedini osnivač i direktor Petar Šola, najmlađi sin Marije Šole – prvooptužene u aferi Karlovačka banka. Uz ime Petra Šole navodi se i povezanost s čak 13 tvrtki u kojima je član uprave, osnivač ili direktor. Među njima su i Opatovina projekt, Clarus Primus i Vendita koje se u optužnici u aferi Karlovačka banka navode kao društva preko kojih su optuženici izvlačili novac.

Zbog nezakonitog plasiranja više od 280 milijuna kuna iz Karlovačke banke Uskok je u prosincu 2014. podigao optužnicu protiv Marije Šole, njenih sinova Sandija, Petra i Tomislava te još pet osoba i tri tvrtke.Optužnica je potvrđena u travnju prošle godine nakon što je obrana tražila izdvajanje dijela dokaza koje su smatrali nezakonitima. No, njihovi su prijedlozi odbijeni na Županijskom, a potom i Vrhovnom sudu.

Uz Mariju Šolu, poznatu poduzetnicu i stečajnu upraviteljicu više tvrtki te njenih sinova od kojih je najpoznatiji Sandi Šola bivši predsjednik Uprave Karlovačke banke i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, optužnicom su obuhvaćeni poduzetnik Drago Brekalo, bivša članica uprave Karlovačke banke Marijana Trpčić Reškovac, bivši direktor Sektora kreditno-garantnih poslova Karlovačke banke Josip Kovač, bivši predsjednik uprave Dalekovoda Luka Miličić te poznati neurokirurg Josip Paladino.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.