28.12.2016 07:44
SISAK, 28. prosinca 2016. (Hina), Potpisom ugovora o subvenciji kamata poduzetničkih kredita s još tri poduzetnika, gradski projekt "Sisački poduzetnik 2016." potvrdio se kao dobar model poticanja poduzetništva i obrtništva, a ove je godine odobreno ukupno sedam kredita u iznosu 9,5 milijuna kuna, dok je pet zahtjeva još u obradi.
 Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček u srijedu je najavila kako će projekt subvencije kamata biti nastavljen i u 2017. godini, za koju je osiguran fond od 10 milijuna kuna, odnosno 400.000 kuna u gradskom proračunu za subvenciju kamata. Visina subvencije ovisi o namjeni kredita, pa tako kamata za kupnju, izgradnju i uređenje gospodarskih objekata iznosi 4 posto, za kupnju nove opreme 3,5 posto, a za financiranje trajnih obrtnih sredstava 2,5 posto. U projekt, kako je najavila, uključuju se i nove banke. 

Tako će, primjerice, vlasnik ugostiteljskog obrta Cocktail Sanjin Kramarić kredit od 1,8 milijuna kuna koristiti za proširenje ugostiteljskog prostora, za izgradnju novog objekta 1,2 milijuna, a opremanje 600.000 kuna. Za projekt "Sisački poduzetnik" rekao je kako je trenutno najpovoljnija kreditna linija. Vlasnica 'stoljetnog' frizerskog salona Image, Irena Podkrajšek-Radić će 70.000 kuna kredita koristiti energetsku obnovu salona, u kojem je ona vlasnica već četvrti naraštaj.

Svojoj kćeri, koja će ju uskoro naslijediti, želi omogućiti što bolje uvjete poslovanja. Ivica Pučko, direktor veterinarske ambulante Anima-Vet, najavljuje kako će kredit od 200.000 kuna koristiti za nabavku nove opreme kako bi proširio djelatnost. Ambulanta, koja je prije pet godina startala s četiri zaposlena, sada ih ima već deset, a u izgledu je i novo zapošljavanje.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.