21.12.2016 08:00
ZAGREB, 20. prosinca 2016. (Hina) - Sastanak predstavnika sindikata iz splitskog Dalmacijavina s ministrom financija Zdravkom Marićem radi pronalaženja rješenja za naplatu radničkih potraživanja u stečaju završio je u utorak bez jasnog zaključka, uz uputu predstavnicima sindikata da prijedlog nagodbe upute Državnom odvjetništu (DORH).

"Nakon sastanka s ministrom financija i njegovim suradnicima relativno je teško rezimirati što je zaključeno", izjavio je novinarima predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević. Sindikalci će prijedlog da država kao vjerovnik ustupi svoja potraživanja nastala u stečajnom postupku u korist radnika uputiti DORH-u uz zamolbu da Vlada i DORH što prije zauzmu konačan stav o tom prijedlogu. "Nekretnina na pomorskom dobru argument  je zašto sindikati traže nagodbu", naglasio je Matijašević. Riječ je o zgradi u splitskoj  trajektnoj luci koja je Dalmacijavinu oduzeta prije stečaja , a Dalmacijavino nije dobilo naknadu za to. Predsjednik Sindikata poljoprivrede Denis Paradiš ističe da je riječ o kompleksnom problemu koji traje godinama i neće ga biti jednostavno riješiti.  

Zbog različitih podataka iz vremena prije i za vrijeme stečaja Dalmacijavina,  Paradiš nije mogao precizirati koliko radnika nije naplatilo potraživanja i o kojem je iznosu riječ. Predsjednik Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Lukica Bucat najavio je da će sindikati, ako se ne nađe rješenje, organizirati prosvjed na Markovu trgu."Dva puta smo najavljivali prosvjed u Zagrebu i od toga odustajali. No, ako ne dođe do nikakvog rješenja, doći ćemo na Markov trg", kazao je Bucat istaknuvši da su pritisnuti rokovima i da će kupovnina za imovinu Dalmacijavina, koja leži na Trgovačkom sudu u Splitu, vrlo brzo morati biti podijeljena. Ministar državne imovine Goran Marić, iako je bilo najavljeno, nije sudjelovao na sastanku s predstavnicima sindikatima, već ga je zamijenio njegov predstavnik. Dalmacijavino je nakon dvije godine i 11 pokušaja prodaje, te s početnom cijenom od 281 milijuna kuna, prodano u veljači 2015. godine za 70,5 milijuna kuna Marinku Zadri, to jest njegovoj tvrtki Oštrc.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.