23.11.2016 07:35
TROGIR, 22. studenog 2016. (Hina), Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je Viaduktu dao rok od osam dana za jamstvo završetka gradnje mosta kopno-otok Čiovo do 15. lipnja 2017. godine, a ako to izostane moguć je raskid ugovora.
Butković se u utorak u Trogiru sastao s predstavnicima gradske uprave i Hrvatskih cesta, a na sastanku na kojem se razgovaralo o trenutnom stanju realizacije projekta mosta kopno-otok Čiovo s pristupnim i spojnim cestama, bio je nazočan i predstavnik tvrtke Viadukt.

"Sastanak je bio buran i dramatičan, jer zbog problema s izvođačem radova most neće biti završen do kraja ove godine kako je to bilo ugovorom planirano. Izvođaču radova dali smo rok od osam dana da se zbroji i odgovori nam te dadne garancije kako će završiti gradnju mosta do novog roka - 15. lipnja 2017. godine", izjavio je Butković nakon sastanka.

Ako u tih osam dana izostanu odgovor i garancija, razmotrit ćemo sve varijante, među kojom i raskid ugovora, ali i neke druge, dodao je.Najavio je kako će se 5. ili 6. prosinca u Trogiru ponovno održati sastanak te će se tada vidjeti kakav će se izlaz naći iz sadašnje situacije i poteškoća.

Butković je rekao i kako su problemi s kojima se suočava Viadukt "dosta veliki", ali nije želio navesti o kojim problemima se radi, rekavši kako postoji ugovor po kojem je gradnja Čiovskog mosta trebala biti završena do kraja 2016. godine te da se gradnja financira s 85 posto iz fondova EU-a. "Ako situacija s gradnjom mosta ovakvim tempom i pristupom bude i dalje, upitno je hoće li biti završen i do novog roka 15. lipnja sljedeće godine, ali mi ćemo učiniti sve da taj rok bude ispoštovan", poručio je ministar.

Naglasio je kako odgovornost za kašnjenje nije na Hrvatskim cestama, nadzoru, Gradu Trogiru, ni projektantu koji su "saveznici ovog projekta" već je odgovornost isključivo na izvođaču radova.Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić novinarima je rekao kako se radi o "internim problemima" izvođača radova. "To je problem kojeg imaju s dobavljačem čeličnih konstrukcija i zapali su u teškoće s dobavljačima iz Makedonije. To su problemi koji traju duže, ali sada su eskalirali", kazao je Škorić.

Hrvatske ceste su kao investitor gradnje Čiovskog mosta napravile sve da spase financiranje tog projekta te su ga "fazirale" tako da ga mogu prebaciti u sljedeće operativno razdoblje, ustvrdio je Škorić. Gradonačelnik Trogira Ante Stipčić je upozorio kako od završetka gradnje Čivoskog mosta ovise perspektive razvoja turizma na trogirskom području, na koje svake godine dolazi 15 posto turista više nego prethodne te se stvaraju prometne gužve koje će biti prevladane izgradnjom mosta.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.