22.11.2016 12:00
VARAŽDIN, 21. studenoga 2016. (Hina), Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana i dvije tvrtke zbog sklapanja fiktivnih ugovora, čime je Industrija mesa Ivanec (IMI) oštećena za više od 13 milijuna kuna, a neslužbeno se doznaje da su optužene odgovorne osobe u IMI-ju i zagrebačkim tvrtkama Mini Major i ProSinorg.
Varaždinsko tužiteljstvo u ponedjeljak je objavilo da je za gospodarske zlouporabe te kritvotvorenje službene ili poslovne isprave optužila dvije tvrtke i četiri osobe, a neslužbeno se doznaje da je tiječ o odgovornim osobama u IMI-ju i spomenutim zagrebačkim tvrtkama - Mariju Raosu, Snježani Čipčić, Miladinu Blagojeviću i Nedu Stoiću. 

Optuženi su da su od studenoga 2012. do siječnja 2014. u Ivancu i Zagrebu, kao direktori Mini Majora i ProSinorga te oštećene tvrtke IMI-ja, s ciljem da beskamatno koriste novac IMI-ja sklopili više fiktivnih ugovora i sporazuma, kojima su stvorili razne nepostojeće obveze između tih tvrtki. Na temelju takvih ugovora, IMI je zagrebačkim tvrtkama uplatio više od 11 milijuna kuna, a zagrebačke tvrtke taj iznos nisu vratile niti platile kamate IMI-ju u iznosu većem od 800 tisuća kuna. 

Raosa i Čipčić se tereti da su 2013., kao direktor Mini Majora i direktorica IMI-ja, sklopili ugovor po kojem Mini major pruža IMI-ju usluge obrade financijske dokumentacije, poslovnog savjetovanja i druge financijske usluge, koje nikada nisu obavljene, iako je zagrebačkoj tvrtki za to plaćeno više od 430 tisuća kuna. Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo istragom je utvrdilo i da je IMI od Mini Majora kupio stroj parogenerator za 3 milijuna kuna, iako je vrijednost stroja oko 800 tisuća kuna, čime je Mini Major stekao nepripadnu imovinsku korist od oko 2,1 milijun kuna.

Sporan je i ugovor kojim je Mini Major dao u zakup poslovni prostor, opremu, vozni park i osnovna sredstva IMI-ju za nerealno visok iznos zakupnine, pa je plaćanjem takve zakupnine spomenuta zagrebačka tvrtka pribavila nepripadnu korist od gotovo 9 milijuna kuna. Snježana Čipčić optužena je i da je, dok je bila direktorica IMI-ja i suvlasnica tvrtke Mini Major, platila neistinite račune u ukupnom iznosu većem od 2 milijuna kuna za kupnju 191 tone svinjskog mesa od off shore tvrtke sa sjedištem u SAD–u i Velikoj Britaniji, iako meso nikada nije isporučeno IMI-ju.

Taj je novac isplaćen na račun Mini Majora, koji je tim novcem dalje plaćao svoje obveze. Tužiteljstvo tvrdi i da je sklapanjem daljnjih fiktivnih pravnih poslova, u kojima je sudjelovala tvrtka Pro-Sinorg na čelu s direktorom i trećeokrivljenim Miladinom Blagojevićem, IMI pretrpio štetu veću od 100 tisuća  kuna zbog plaćanja troškova naknade i kamata za kredit iz kojeg potječe novac uplaćen Mini Majoru. "Opisanim kaznenim djelima za oštećeno društvo nastala je ukupna šteta veća od 13 milijuna kuna", objavilo je varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.