26.10.2016 12:01
ZAGREB, 26. listopada 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu u srijedu je donio rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju stečaja nad Socijalističkom partijom Hrvatske (SPH), strankom nastalom iz Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) koju je vodio Stipe Šuvar, te će se nakon pravomoćnosti tog rješenja Socijalistička partija Hrvatske s 10.971 kuna utvrđenog duga brisati iz registra.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon prijedloga Fine i oglasa u rujnu kojom su se pozivali zastupnici SPH-a da u roku od petnaest dana predaju popis imovine i obveza stranke, ali i vjerovnici da u zakonskom roku predlože otvaranje stečajnog postupka. Budući da se nitko od zastupnika SPH i vjerovnika stranke nije javio u predviđenim zakonskim rokovima, sud je donio odluku o istovremenom otvaranju i zaključenju stečaja.

Socijalistička partija Hrvatske – lijeva alternativa osnovana je u 2004. i registrirana kao 174. politička stranka u Hrvatskoj nakon raskola na skupštini SRP-a. Kako se tada u medijima pisalo, nekoliko bivših članova SRP-a je osnovalo stranku kako bi proveli svojevrsnu političku oporuku čelnika Socijalističke radničke partije Hrvatske Stipe Šuvara koji je, kako se navodilo, prije smrti pokrenuo osnivanje nove stranke nezadovoljan opstrukcijom zaključaka skupštine SRP-a.

Za predsjednika SPH je na osnivačkoj skupštini stranke bio izabran Ivan Magdalenić, a kao sadašnji predsjednik u registru političkih stranaka navodi se Dejan Šipov. Kako se isticalo u programskoj deklaraciji, 'SPH se zalaže za socijalističku perspektivu Hrvatske i okuplja kršćanske i ekološke socijaliste i socijaldemokrate koji su za socijalizam, a ne samo za reformirani kapitalizam, te komuniste'.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.