19.10.2016 10:00
ZAGREB, 18. listopada 2016. (Hina), Visoki trgovački sud u Zagrebu potvrdio je odluka prvostupanjskog suda o pokretanju skraćenog stečajnog postupka nad Odra servisom, tvrtkom za upravljanje i održavanjem zgrada kojoj je osnivač i direktor bivši političar Ivić Pašalić, zbog duga od 66.000 kuna iz rujna 2015. za koji Pašalić tvrdi da je već tada bio plaćen.
Odluka Visokog trgovačkog suda (VTS) uslijedila je nakon rješenja zagrebačkog Trgovačkog suda iz ožujka u kojem se, osim iznosa dugovanja, navodi i da je Pašalićeva tvrtka do 1. rujna 2015. imala neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 538 dana te da nema zaposlenih.

Zastupnici Pašalićeve tvrtke u žalbi su tražili ukidanje rješenja navodeći da nije točno da je do 1. rujna 2015. Odra servis imala nešto više od 66.000 kuna duga dokazujući to potvrdom Porezne uprave od 31. kolovoza prošle godine u kojoj se navodi da je porezni dug po rješenju o ovrsi iz svibnja 2014. u cijelosti plaćen.

Visoki trgovački sud je u svom rješenju u lipnju, a objavljenom tek ovog tjedna na e-oglasnoj ploči Ministarstva pravosuđa, istaknuo da ta dužnikova žalba nije osnovana utvrdivši da je pobijano rješenje pravilno i zakonito doneseno na temelju podneska Financijske agencije (Fine) iz prosinca prošle godine.

U rješenju VTS-a ističe se i da, sukladno zakonskim odredbama, ne proizlazi da sud donosi posebno rješenje o pokretanju stečajnog postupka nego da samo, nakon uvida u sudski registar, objavljuje oglas s propisanim sadržajem."U konkretnom slučaju, prvostupanjski sud je nepotrebno donio rješenje kojim utvrđuje da je pokrenut skraćeni stečajni postupak" ističe se u najnovijem sudskom rješenju i dodaje da, iako je donošenje pobijanog rješenja bilo nepotrebno, "ono žalitelja nije dovelo u nepovoljniji položaj" te je žalbu dužnika valjalo odbiti kao neosnovanu i potvrditi pobijano rješenje.

"Dakle, sud će nastaviti postupanje i ispitati jesu li ostvarene sve zakonom propisane pretpostavke za provedbu skraćenog stečajnog postupka, a koje trebaju biti ispunjene i u trenutku donošenja rješenja o zahtjevu", zaključuje se u sudskom rješenju.

Pašalić je za Hinu rekao da još nije upoznat s rješenjem Visokog trgovačkog suda, ali da je riječ o tvrtki koja je u mirovanju već dvije godine, nema blokiran račun, sudske sporove niti dugovanja jer je dug naveden u sudskom rješenju već prije bio podmiren.

Odra servis jedna je od četiri tvrtke kojima je u sudskom registru Pašalić upisan kao direktor. Tvrtku je 2006. osnovala Pašalićev Kapital konzalting, a stečajni problemi Odra servisa uslijedili su nakon predstečajne nagodbe Kapital konzaltinga sklopljene početkom 2014. nakon nagomilanih dugovanja i gotovo dvogodišnje blokade računa.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.