05.10.2016 07:45
ZAGREB, 4. listopada 2016. (Hina), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) prošloga je tjedna podnio Fini prijedlog za ovrhom nad tvrtkom Shire d.o.o u cjelovitom iznosu duga od 10,6 milijuna kuna,  izjavio je u utorak Hini v.d. ravnatelja Zavoda Fedor Dorčić.Riječ je o dugu koji HZZO-u duguje bivša tvrtka Dijane Šucbah Mrsić, supruge člana Predsjedništva SDP-a Miranda Mrsića.
Tvrtka Shire d.o.o. (donedavno Solpharm), koju je Šucbah Mrsić lani prodala multinacionalnoj kompaniji Shire Pharmaceuticals Ireland Ltd., još od 2012. HZZO-u duguje više od 10,6 milijuna kuna.HZZO je pokrenuo pravni postupak i nije išao ni na kakve nagodbe sa Shireom jer, kaže Dorčić, u ovom trenutku prijedlog nagodbe ne obuhvaća iznos koji bi ih zadovoljio.Šef HZZO-a uputio je 29. srpnja tvrtki Shire d.o.o. dopis sa zahtjevom da se očituje stoje li još kod ponude iz prosinca prošle godine, po kojoj bi dug namirili u lijekovima kroz određeni broj godina.

Shire je u prosincu prošle godine HZZO-u poslao ponudu da kroz idućih 15 godina "prebije dug" isporukom 451 bočice lijeka Replagal, a u šest godina 13 bočica lijeka Elaprase, ukupne vrijednosti 6,3 milijuna kuna, što je nešto više od polovice ukupnog duga. No, Dorčić kaže da ih predložene nagodbe ne zadovoljavaju te poručuje kako mu je "cilj zaštiti interes Zavoda i spasiti što se može".

"Zbog toga smo podnijeli prijedlog za ovrhom, iako i dalje ne isključujemo mogućnost nagodbe ako ona bude za nas povoljna, kaže Dorčić.HZZO je s tvrtkom Solpharm imao ugovoren pay-back model plaćanja koji je uobičajen s farmaceutskim kompanijama. "Njima pokrivamo potrebe svojih osiguranika za posebno skupim lijekovima.

Obveza je dobavljača da osigura lijekove u  potrebnim količinama, s tim da sve što je isporučeno i plaćeno preko ugovorene količine, kasnije moraju vratiti - kroz isporuku besplatnih lijekova ili povratom novca".Kada je preuzeo Zavod u lipnju ove godine, Dorčić je utvrdio je da je, na temelju pay back modela ugovaranja,  ostala nepodmirena obveza tvrtke Solpharm u iznosu od 10,6 milijuna kuna.

HZZO je sa svoje strane poduzeo sve što je mogao da zaštiti svoje interese. Sada se čeka očitovanje tvrtke Shire, koja je u međuvremenu kupila Solpharm. Što se tiče zastarnog roka,  svaka od suprotstavljenih strana ima svoje pravno tumačenje, a konačno mišljenje, kaže Dorčić, dat će sud.

Tvrtka Dijane Šucbah Mrsić kontinuirano je bilježila rast prihoda, a lani je uprihodovala 21,099.900 kuna i ostvarila 6,869.700 kuna neto dobiti. Tvrtka zapošljava 13 osoba s prosječnom neto plaćom od 24.938 kuna i kao takvu ju je Šucbah Mrsić lani prodala Shireu Pharmaceuticals Ireland, kompaniji koju je do tada savjetovala i zastupala na hrvatskom tržištu. U Shireu je ostala na funkciji direktorice.Iz Shirea dosad nisu željeli odgovoriti na upite o detaljima vezanim uz dug HZZO-u, pozivajući se na poslovnu tajnu.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.