30.09.2016 07:40
ZAGREB, 29. rujna 2016. (Hina), V.d. ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Fedor Dorčić izjavio je u četvrtak Hini da nema nikakvih novosti u vezi moguće nagodbe o 10,6 milijuna kuna koje HZZO-u duguje bivša tvrtka Dijane Šucbah Mrsić, supruge SDP-ova Miranda Mrsića, pa će zbog skore zastare predmeta najvjerojatnije morati arbitrirati sud.
Tvrtka Shire d.o.o. (donedavno Solpharm), koju je Šucbah Mrsić lani prodala multinacionalnoj kompaniji Shire Pharmaceuticals Ireland Ltd., još od 2012. HZZO-u duguje više od 10,6 milijuna kuna. Dorčić je potvrdio skoru mogućnost zastare cijeloga predmeta, te poručio da će poduzeti sve da se  to spriječi i barem dio potraživanja naplati. O zastari duga nastalog u razdoblju od 2010. do 2012. postoje različita pravna tumačenja, a po jednom od njih to će se dogoditi za svega nekoliko mjeseci, zbog čega će arbitražu najvjerojatnije morati preuzeti sud, rekao je Dorčić nakon otvorenja Konferencije Hospital Days.

Ovih se dana očekivalo i očitovanje farmaceutske kompanije Shire Pharmaceuticals Ireland Ltd., no HZZO-u nisu stigli nikakvi novi prijedlozi, kaže Dorčić koji je još 29. srpnja uputio tvrtki Shire d.o.o. dopis sa zahtjevom da se očituje stoji li još kod ponude iz prosinca prošle godine, po kojoj bi dug namirili u lijekovima kroz određeni broj godina.Po toj bi ponudi Shire HZZO-u kroz idućih 15 godina isporučio 451 bočicu lijeka Replagal, a kroz šest godina 13 bočica lijeka Elaprase, ukupne vrijednosti 6.338.000 kuna, što je nešto više od polovice ukupnog duga.

"U tom kontekstu poduzimamo sve što nam zakon omogućava i to je sve što možemo reći. Mi smo otvoreni za komunikaciju, no ništa konkretno od te tvrtke još nismo dobili“, ističe Dorčić. Zbog moguće zastare predmeta preostalo je malo vremena za dogovor, pa će HZZO na naplatu potraživanja najvjerojatnije ići sudskim putem. "Naša je obveza kao menadžmenta HZZO-a da zaštitimo imovinu Zavoda i posljedično cijele države i spriječimo odlazak tog predmeta u zastaru", poručuje Dorčić.

Zasad nije jasno zašto je taj dug nastao ni zašto već nije naplaćen s obzirom da je riječ o tvrtki s izvrsnim poslovnim rezultatima. Šucbah Mrsić osnovala je tvrtku Solpharm d.o.o. 2003. godine, a bavila se, uz ostalo, dovođenjem lijekova za rijetke bolesti međunarodnih farmaceutskih tvrtki na tržište Hrvatske i drugih zemalja srednje i istočne Europe.

Kontinuirano je bilježila rast prihoda, a lani je uprihodovala 21.099.900 kuna i ostvarila 6.869.700 kuna neto dobiti. Tvrtka zapošljava 13 osoba s prosječnom neto plaćom od 24.938 kuna i kao takvu ju je Šucbah Mrsić lani prodala Shireu Pharmaceuticals Ireland, kompaniji koju je do tada savjetovala i zastupala na hrvatskom tržištu. U Shireu je ostala na funkciji direktorice. Iz Shirea dosad nisu željeli odgovoriti na upite o detaljima vezanim uz dug HZZO-u, pozivajući se na poslovnu tajnu.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.