28.09.2016 07:45
ZAGREB, 27. rujna 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu objavio je oglas stečajnog upravitelja TOZ Penkale, Tvornice olovaka Zagreb d.d. u stečaju kojim se objavljuje da će se diobom namirivati utvrđene tražbine vjerovnika prvog višeg isplatnog reda koje iznose nešto više od 7 milijuna kuna, ali i da će se te utvrđene tražbine namiriti iznosom od 3,86 milijuna kuna.
U sudskom oglasu ističe se i da je popis tražbina vjerovnika prvog višeg isplatnog reda koje se namiruju ovom diobom izložen u sobi stečajnog suca. Rok za prigovor na diobni popis imovine TOZ-a je osam dana, a počinje teći istekom 15 dana od objave tog popisa u Narodnim novinama. Objava oglasa uslijedila je nakon što je Trgovački sud u Zagrebu u listopadu prošle godine objavio rješenje o utvrđenju tražbina vjerovnika TOZ-a u iznosu od gotovo 46 milijuna kuna, a među kojima najviše potražuje Zagrebačka banka, čak 19,43 milijuna kuna.

Ukupna potraživanja 89 vjerovnika u prvom višem isplatnom redu, među kojima i su radnici propale tvrtke, iznosila su nešto manje od 4,6 milijuna kuna. U drugom, višem isplatnom redu najviše su potraživale banke, oko 26 milijuna kuna, dugovanja prema Gradu Zagrebu iznosila su 4,6 milijuna kuna, a Ministarstvo financija potraživalo je 3,2 milijuna kuna.

Trgovački sud u Zagrebu sredinom srpnja prošle godine donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad trgovačkim društvom TOZ Penkala. Rješenje o otvaranju stečajnog postupka uslijedilo je nakon što je uprava TOZ Penkale u svibnju podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, a prema potvrdi Fine, utvrđeno je kako je račun te tvrtke u neprekidnoj blokadi 140 dana, a iznos blokade je 731.549 kuna.U trenutku pokretanja stečaja u TOZ-u je radilo pedesetak radnika, a proizvodnja je prestala sredinom srpnja.

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela da bi kasnije prerasla u veliku tvornicu proizvodnju školskog i uredskog pribora. Zagreb je, zahvaljujući radu Slavoljuba Penkale - po kojem je tvornica TOZ od 2001. dopunila svoje ime, svojevremeno bio središte proizvodnje olovaka. Penkala je 1906. godine počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku na svijetu, a godinu kasnije i prvo nalivpero.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.