06.09.2016 12:45
RIJEKA, 5. rujna 2016. (Hina), Skupština vjerovnika Tvornice industrijske i brodske opreme 3. maj (TIBO) odlučila je u ponedjeljak da se izradi stečajni plan i da se poduzeće, u kojem sada nema proizvodnje, pokuša izvući iz stečaja, izjavila je u ponedjeljak stečajna upraviteljica Višnja Rosenberg Volarić.

Stečajna upraviteljica kazala je to nakon prvog ispitnog i izvještajnog ročišta održanog danas na Trgovačkom sudu u Rijeci, dodavši da je osnovan Odbor vjerovnika, u kojem je po jedan predstavnik radnika, predstavnik najvećeg vjerovnika – države te predstavnik Uljanika. Prema izvješću stečajne upraviteljice, od  otvaranja stečaja tražbine su prijavila 132 vjerovnika, priznat je oko 51 milijun kuna tražbina, a imovina poduzeća procijenjena je na više od 40 milijuna kuna, od kojih se oko 30 milijuna odnosi na vrijednost nekretnina.

Na dan otvaranja stečaja , u svibnju ove godine, bilo je zaposleno 76 radnika, a svima su otkazani ugovori o radu. Priznato je oko 17 milijuna kuna tražbina prvog višeg isplatnog reda, od kojih se oko 15 milijuna kuna odnosi na tražbine radnika, a ostatak na Agenciju za osiguravanje radničkih potraživanja i državu za neplaćene doprinose.

Tražbine drugog višeg isplatnog reda priznate su u ukupnoj sumi od 34,5 milijuna kuna.  Brodogradiilište 3. maj prijavilo je tražbine osigurane založnim pravom od 8,4 milijuna kuna. TIBO, pak, potražuje ukupno oko 1,7 milijuna kuna, ali su ta potraživanja, prema procjeni stečajne upraviteljice upitna zbog financijskih teškoća partnera te zbog duga za doprinose kojeg tvornica ima prema državi.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.