19.08.2016 12:00
ZAGREB, 19. kolovoza 2016. (Hina), Trgovački sud u Osijeku donio je rješenje o zaključenju stečajnog stečajnog postupka nad Društvom domovinskog ponosa i časti Viribus Unitus, udrugom za promicanje časti i ugleda Domovinskog rata i hrvatske države koju je vodio general Janko Bobetko, te će se nakon pravomoćnosti tog rješenja ta udruga sa 70.000 kuna utvrđenog duga brisati iz registra udruga i Fina i banka će joj zatvoriti račune.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon objave oglasa krajem svibnja u kojem su se pozivali vjerovnici Viribus Unitisa da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka, a zastupnici tog dužnika da u roku od petnaest dana podnesu popis imovina i obaveza te udruge. Budući da se vjerovnici i zastupnici nisu odazvali u zakonski predviđenim rokovima, sud je ustanovio da je Viribus Unitis nesposoban za plaćanje te je donio odluku o istovremenom otvaranju i zaključenju stečajnog postupka.

Društvo domovinskog ponosa i časti Viribus Unitis kao osnovano je u prosincu 2000., a u registar udruga upisano je u siječnju 2001. Utemeljilo ga je, kako se u medijima navodilo,  svih dvanaest generala HV-a potpisnika otvorenog pisma hrvatskoj javnosti u rujnu 2000. u kojem su, između ostaloga, upozoravali na kriminalizaciju Domovinskog rata te pozivali saborski Odbor za nacionalnu sigurnost da se to 'onemogući i spriječi utvrđivanjem stvarnih činjenica'. Tražili su i da se prije davanja informacija međunarodnim institucijama , uključivši i haški sud, izvijeste i hrvatski časnici na koje se te informacije odnose.

Tadašnji predsjednik Stjepan Mesić nakon objave navedenog pisma je kazao da su se generali 'odlučili za politiku' i, ističući da se 'država ne može rušiti pamfletima', naglasio da vojska mora biti depolitizirana. Nakon toga je donio odluku o umirovljenju kao stegovnoj mjeri za sedmoricu aktivnih časnika HV-a potpisnika pisma – u 'prisilnu' mirovinu poslani su admiral Davorin Domazet Lošo, general bojnik Mirko Norac, general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Ante Gotovina, general bojnik Damir Krstičević, general bojnik Ivan Kapular i general bojnik Miljenko Filipović.

Kao što se u medijima navodilo, umirovljeni generali i ostali potpisnici pisma tada su se priključili Društvu Viribus Unitis - udruzi kojoj je od osnivanja do 2003. predsjednik bio general Janko Bobetko, a navedeni cilj 'promicanje interesa te zaštita časti i ugleda Domovinskog rata i hrvatske države, promicanje nacionalnih povijesnih, kulturnih, gospodarskih i drugih vrijednosti i interesa ključnih za prosperitet hrvatske države i hrvatskog naroda, sustavno proučavanje i obrada Domovinskog rata i svih drugih sadržaja od osobite važnosti za Hrvatsku'.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.