19.08.2016 08:00
Zagreb/Beč, 18. kolovoza 2016. (Hina), Raiffeisen Bank International (RBI) u prvoj polovini ove godine ostvario je na razini grupe dobit prije oporezivanja od 450 milijuna eura, što je 1 posto manje u odnosu na godinu ranije, dok je njezina hrvatska podružnica poslovala s dobiti od 48 milijuna eura ili gotovo 43 posto više, izvijestila je u četvrtak ta austrijska banka.
Dobit RBI nakon oporezivanja bila je u tome razdoblju 268 milijuna eura ili 15 posto manja nego lani, dok se konsolidirana dobit smanjila za 24 posto na 210 milijuna eura."Zbog uvjeta trajno niskih kamatnih stopa i smanjenja obujma kreditiranja, naši su prihodi pod pritiskom. No, ipak nas raduje što su rezultati poslovanja sa stanovništvom iznad naših očekivanja, unatoč teškom tržišnom okružju", izjavio je Karl Sevelda, predsjednik bančine Uprave.

Prihod od poslovanja grupe u prvoj polovini godine smanjio se za 7 posto ili 160 milijuna eura, na 2,28 milijardi eura. Pritom je neto prihod od kamata pao za 13 posto, odnosno 226 milijuna eura, na 1,45 milijardi eura.Kako se navodi u izvješću, to se ponajprije može pripisati trajno niskim kamatnim stopama na tržištima mnogih država u kojima grupa posluje, postojećemu višku likvidnosti te smanjenju prihoda od kamata za 104 milijuna eura, osobito u Rusiji, na izvedenice kupljene u svrhu zaštite koje su bile pod utjecajem kolebanja na tržištu u prvoj polovini 2015. Smanjenju neto prihoda od kamata pridonio je i pad portfelja kredita na razini centrale grupe i u Aziji, kaže se u priopćenju.

U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, neto rezervacije za potencijalne gubitke pale su za ukupno 33 posto, na 403 milijuna eura. Na temelju ukupnog rizika, koeficijent adekvatnosti redovnog osnovnog kapitala RBI 1. reda (prijelazni) iznosio je 12,5 posto, dok je koeficijent adekvatnosti ukupnoga kapitala (prijelazni) bio na razini 17,8 posto. Rast dobiti RBA u HrvatskojRBA u Hrvatskoj završila je prvo polugodište s dobiti prije oporezivanja od 48 milijuna eura, što je 42,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit nakon oporezivanja dosegnula je 38 milijuna eura ili 39,8 posto više. Pritom je bančin neto prihod od kamata bio 64 milijuna eura, što je 8,4 posto manje nego u prvih šest lanjskih mjeseci.

Smanjene su i rezervacije za potencijalne gubitke, i to za 47,2 posto na 9 milijuna eura. Vrijednost bančine imovine na kraju lipnja iznosila je 4,49 milijardi eura, što je 2,1 posto manje nego krajem lipnja lani. Broj zaposlenih u hrvatskoj podružnici iznosio je 2.¸125, odnosno bio je 1,3 posto manji nego krajem lipnja prošle godine."Izgledi su i dalje nepromijenjeni.

Želio bih istaknuti da je razvoj poslovanja na našim glavnim tržištima srednje Europe i jugoistočne Europe u prvoj polovini ove godine izuzetno zdrav, što možete vidjeti iz brojčanih pokazatelja. Osim toga, vjerujemo da ćemo do kraja ove godine u potpunosti apsorbirati poteškoće koje smo imali u Aziji. Ta dva činitelja, u kombinaciji s povoljnim kretanjem kapitala, čine me optimistom u pogledu budućnosti", zaključio je Sevelda.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.