18.08.2016 08:02
LONDON, 18. kolovoza 2016. (Hina/Reuters), Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica porasle, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i nadi ulagača da američki Fed neće žuriti s povećanjem kamata.
STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer skliznuo 0,8 posto.Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,3 i 0,5 posto. Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se uvjerenju ulagača da američki Fed neće tako skoro povećati ključne kamatne stope.Danima se špekuliralo da je povećanje kamata moguće već u rujnu. No, jučer je objavljen zapisnik s posljednje sjednice Feda koji pokazuje da su se čelnici središnje banke složili da treba pričekati nove gospodarske pokazatelje prije povećanja kamata, premda neki smatraju da to treba učiniti uskoro.

"Jasno je da su dužnosnici Feda podijeljeni po pitanju kada bi se mogle povećati kamatne stope", kaže Angus Nicholson, analitičar u tvrtki IG.A to umanjuje mogućnost povećanja kamata, što pozitivno utječe na tržište dionica. Najviše je jutros, 12 posto, skočila cijena dionice Vestas Winda jer je taj danski proizvođač vjetroturbina u proteklom tromjesečju ostvario veću nego što se očekivalo operativnu dobit.

Dionica NN Group poskupila je, pak, 5,6 posto, nakon što je ta nizozemska osiguravajuća kuća ostvarila manji pad kvartalne dobiti nego što se očekivalo. I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,7 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u godinu dana.

No, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks pao 1,6 posto, na 16.486 bodova, što je ponajviše posljedica jačanja jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi na inozemnim tržištima postaju manje konkurentni.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.