12.08.2016 12:00
ZAGREB, 12. kolovoza 2016. (Hina), Novinsko-izdavačka kuća Hanza Media, bivši Europapress Holding (EPH), podnijela je izvješće o ispunjenju plana predstečajne nagodbe i račun dobiti i gubitka u prvih šest mjeseci ove godine u kojem se ističe minimalna dobit od 148.723 kuna, ali i značajno povećanje kratkoročnih obaveza sa 24,7 na 69,5 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani.
Prema izvješću o poslovanju te medijske kompanije u većinskom vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića, kratkoročne obveze prema povezanim poduzetnicima – uglavnom medijskim tvrtkama koje su nekada poslovale u sklopu EPH, povećane su s 10,3 na čak 37,1 milijuna kuna, a ukupne dugoročne obaveze povećane su sa 182,5 na 223,3 milijuna kuna. U izvješću se navodi i značajno povećanje prihoda Hanza Medije, ali povećanje troškova osoblja sa 5,4 na čak 37,3 milijuna kuna. Prema bilanci, ukupna aktiva te medijske kompanije povećana je sa 416,6 na 447,4 milijuna kuna.

Posljednje financijsko izvješće prvo je objavljeno nakon prošlomjesečne promjene imena EPH u Hanza Media i oglašene prodaje zgrade u kojoj je sjedište te kompanije u zagrebačkoj Koranskoj ulici. Osim novog naziva i oglašene prodaje sjedišta kompanije koju provodi Hetta Asset Resolution Hrvatska (bivši Hypo), prošlog mjeseca provedene su i promjene u vodstvu te novinsko-izdavačke kuće iako se u službenom priopćenju navodilo da je 'upravljačka struktura nepromijenjena'. 

Naime, u sudskom registru navodi se da od 1. srpnja bivši predsjednik uprave Zagrebačke banke Franjo Luković više nije predsjednik Nadzornog odbora EPH, odnosno Hanza Medije, te da ga je na tom mjestu zamijenila Maja Šilihard. Kako Hina saznaje, nove promjene u toj medijskoj kompaniji uslijedile su nakon nedavno održane glavne skupštine EPH uoči koje vodstvo te kompanije nije htjelo komentirati najavljene promjene – smanjivanje plaća zaposlenicima, promjenu imena, pripajanje Slobodne Dalmacije i najavljeno 'dezinvestiranje' kompanije.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.